Скъпи приятели, отмина поредната интересна среща в уеб предаването на ,,9 месеца”. Темата бе посветена на варикозните вени, които често се явяват като неканен гост през бременността. Д-р Лъчезар Добричков, Mclinic, сподели ценни съвети за бъдещите майки.

Какво всъщност представляват разширените вени и съществува ли превенция? Едва ли дамите си задават тези въпроси, преди да се сдобият с проблема. Най-добрият избор обаче е имформираният.

Помнете: вените на краката не успяват да върнат кръвта обратно към сърцето, а ходенето боси вкъщи помага при свободното движение на стъпалата и пръстите. Така се подобрява циркулацията на кръвта в краката. Освен това в стъпалото са разположени 72 хиляди нервни окончания, чувствителни като тези на пръстите на ръцете. На квадратен сантиметър в него има повече механични и топлинни рецептори от други участъци в кожата. Когато сме без обувки, активността на тези рецептори се повишава, „събуждат се" хиляди биологично активни точки

Абонирайте се за YouTube канала на списание “9 месеца”, за да получавате известие новите видеа.

Факторите, благоприятстващи варикозните вени да се настанят удобно върху краката ви, са разнообразни.

Решението, което ще помогне да се сбогувате с тях, също има няколко лица. Всичко зависи каква е конкретната ситуация. Едно е сигурно — жените, планиращи бременност, бъдещите и настоящите майки, е важно да се консултират със специалист, ако забележат симптоми.

Гледайте цялото гостуване на д-р Добричков тук: