Естрогените изглаждат бръчките
Не само специалистите по кожни болести забелязват колко благотворно се отразява бременността на кожата. Неслучайно се твърди, че при много жени бременността води до истинско разкрасяване. Това не е свързано само с радостта от идващото бебе, а има и медицинска основа. Естрогените са повишени, в тъканите се задържа вода, бръчиците се изглаждат. Опънатата, добре кръвоснабдена кожа е розова и блестяща. Това, към което се стремят толкова жени с помощта на скъпа козметика, е автоматично налице при бъдещите майки.Какво става с косата
Не само кожата се изглажда, но и косата се сгъстява. Естрогените спират падането й, затова бременните се радват през деветте месеца на гъста и лъскава коса. Допълнителното сгъстяване на косата изисква и допълнителни грижи за предпазването й от цъфтене. Неутралните бебешки шампоани без дразнещи вещества са приятни при сърбеж и раздразнена кожа на главата. Ако косата е особено суха, помага бабиното средство със стоте изчетквания преди лягане – това тонизира кръвообращението и регулира дейността на мастните жлези.

Спорно е дали боядисването на косата може да навреди на бебето. Липсват научнообосновани изводи по този въпрос. Специалистите съветват обаче поне през първото тримесечие да не се предприема боядисване на косите. Безпроблемно е оформянето на кичури, при което кожата на главата не влиза в контакт с боята.

Какво да се избягва
Все пак и тук има изключения. Хормоните нямат еднакъв ефект при всички бременни. Възможно е при някои кожата да стане по-суха или да са появят пъпчици, или изведнъж дотогавашната безпроблемна козметика да не се понася добре.

Понякога имунитетът се променя и принуждава жените да преминат към други средства. Правило е да се избягват химични съставки, консерванти и ароматизатори. Добро действие имат цинкът, както и пантенолът. Добре е да се избягват продукти, съдържащи витамин А, плодова или салицилова киселина.
За предпазване от тъмните петна по кожата през бременността са задължителни кремовете с висок слънцезащитен фактор (най-малко 30).
За облекчаване на сърбежите, предизвикани от разтягане на кожата, обилно изпотяване или в някои случаи застой на жлъчката, помагат специални масла и лосиони. Препоръчително е и удобното, пропускащо въздух облекло, което не дразни кожата допълнително.

За запазване еластичността на кожата
Кожата изтънява, хормоните затрудняват възстановяването й, увеличеният обем на кръвта повишава налягането върху вените. Бременността винаги е свързана с предизвикателство за кожата предимно на корема, гърдите и бедрата. Ако към това се прибави евентуално генетично предразположение на бременната към слабост на съединителната тъкан, се образуват стрии. Те не могат да се избегнат напълно, но специалистите препоръчват масажиране поне един път дневно и намазване с крем или олио. Важни са движението и здравословното хранене. За облекчаване на налягането върху вените теглото не трябва да се увеличава прекомерно.
За избор на подходяща козметика през бременността специалистите препоръчват съответното средство да се изпробва през три последователни дни от вътрешната страна на китката. Ако бъдещата майка го понася, може да го използва без притеснение.

Храненето – една порция за двама
Не повече по количество, но с двойно по-добро качество трябва да бъде храната сега, тъй като всичко се отразява на бебето. За оптималния старт се грижат достатъчното витамини и минерални вещества. Правилата са много прости – храната трябва да е балансирана и разнообразна, с много плодове и зеленчуци, пълнозърнести продукти и млечни храни с ниско съдържание на мазнини. Три-четири пъти седмично трябва да се консумира нетлъсто месо и два пъти риба (най-добре морска). Да се пият много течности и да се ограничава сладкото (до една малка порция дневно). Допълнително трябва да се приемат йод и фолиева киселина като хранителни добавки, най-добре още преди бременността. Нуждата от допълнително желязо се определя от лекаря.