Сигурно сте забелязали как отначало посещението на детската консултация е минавало почти като приятна среща с вашия педиатър. Бебето ви само е ококорвало очи заради новата обстановка, но процедурите, които са му правели, са минавали без рев. С израстването детето захитрява все повече и постепенно към 6–7-ия месец започва да добива истинска фобия към тези визити. Защо ли? Вероятно то вече има ясен спомен, че понякога това посещение му носи болка (имунизация с инжекция), понякога – студ (разсъбличането в не особено затопления кабинет, студените ръце на лекаря...), понякога наоколо е много шумно (други бебета сърцераздирателно плачат)... Различните обстоятелства се навързват и вече щом дори приближавате към кабинета, бебето ви надава силен рев. Какво можете да направите, за да станат срещите с вашия педиатър по-малко тревожни и да намалите обичайния страх?


 Дни преди посещението говорете на бебето с мили думи за вашия педиатър. Независимо че то няма да разбира голяма част от казаното, по тона ви може да се убеди, че лекарят не е враг, а по-скоро е добър и близък човек.

 Преди визитата при доктора бебето трябва да е добре нахранено и отпочинало. Когато стомахът му е пълен, то е спокойно и доволно. Ако е възможно, старайте се да вземате час при лекаря, след като съкровището ви е и подремнало. Тогава то ще е по-дружелюбно.
 Предварително обмислете какви въпроси искате да обсъждате с лекаря и евентуално дали ще се прави някаква имунизация на бебето. Ако в кабинета започнете да импровизирате – питате за нещо, след това се мъчите да се сетите какво още искате да научите от тази среща и пр., това ще създаде напрежение у вас, което ще предадете и на бебето си. Когато сте подготвена, ще намалите вероятността за стрес и мъничето ще се чувства по-комфортно.

 Носете чиста пелена (одеялце). При прегледа обикновено бебето е голо, затова е добре да имате пелена (одеялце), в която да го увиете, докато чакате да дойде вашият ред.
 Отвличайте вниманието на детето, като от време на време му давате да пие вода. Предлагането на шише, докато на малчугана му се прави имунизация например, може да намали плача му до 90%. Разбира се, подгответе и пелена за еднократна употреба, защото положително ще се наложи да смените мократа...
 Ако е възможно, дръжте бебето на ръце. Няма нищо по-успокоително от прегръдката на мама. Много грешат родители, които оставят детето на кушетката в лекарския кабинет, докато задават въпросите си към педиатъра или сестрата.
 Не забравяйте и любимата играчка на бебето. Тя също е сред доказаните успокоителни в момент на тревожност.

Д-р Яна Станчева
педиатър