През последните години нараства броят на родителите, които се обявяват против имунизациите и отказват да ваксинират децата си. Според педиатрите обаче чрез правилно подбрани имунизации децата могат да се предпазят от тежки и дори животозастрашаващи заболявания.

Ваксините срещу хепатит В и туберкулоза, които се поставят на бебето още в родилния дом, му дават сигурна защита през следващите десет години, уверява бъдещите родители д-р Антоанета Антонова – специалист по детски болести и заместник-председател на Националното сдружение на педиатрите от извънболничната помощ.Ако бебето не е ваксинирано, при контакт с вирусоносител рискът да се зарази е 100%. Ето защо тези ваксини се правят още в първите дни след раждането на детето.

Хепатит В, освен по кръвен път, се предава и чрез всички телесни течности, поради което съществува опасност майката да се зарази, без да знае, и да предаде вируса на бебето си чрез кърмата, обяснява педиатърката. Ако детето не е ваксинирано и се зарази с вируса, това ще доведе до инфекция за цял живот. При кърмачетата заболяването не преминава през остър стадий, протича безсимптомно и често остава недиагностицирано, докато не се появят чернодробни увреждания. При 5% от заразените деца се развива хронична чернодробна инфекция и единственият изход е чернодробна трансплантация. Рискът от следимунизационни реакции е минимален, а реимунизация срещу хепатит В се прави в края на първия месец и отново на 6-месечна възраст.