Днес, с официална пресконференция, бе даден старт на национална информационна кампания за превенция на грипа, която ще премине под наслов "Ваксинирай се! Време е!". Тя има за цел да насърчи голяма част от хората, които все още не са предприели превантивни мерки срещу вируса, да го направят. Кампанията е организирана от Национална пациентска организация с подкрепата на Националния център по заразни и паразитни болести.

В пресконференцията взеха участие проф. д-р Тодор Кaнтарджиев – директор на Национален център по заразни и паразитни болести, проф. д-р Мира Кожухарова –  национален консултант по епидемиология и д-р Станимир Хасърджиев – председател на УС на Национална пациентска организация.  

По думите на проф. Кожухарова, трудно може да се предскаже кога ще настъпи грипната епидемия, но е желателно преди да е започнала, хората, които попадат в рискови групи, да се ваксинират. В предстоящите два месеца специалистите препоръчват задължително да се ваксинират децата под 14-годишна възраст, възрастните над 65 години и хората с хронични заболявания.

На пресконференцията бе обявено още, че едва трима на всеки сто човека у нас си поставя противогрипна ваксина. Като основна причина за това се счита ниската информираност на населението. Освен това хората масово подценяват грипа, тъй като не могат да го различат от обикновената настинка, а последиците от усложненията от грипните заболявания могат да бъдат изключително сериозни.