Д-р Клара Балджиева, председател на Националното сдружение на педиатрите специалисти от извънболничната помощ, пред списание „9 месеца“.

Защо се поставят две тройни ваксини заедно, три пъти до 6-месечна възраст?
Първо, не се поставят тройни, а петорни според новия имунизационен календар, който точно илюстрира и полезната дейност на нашето сдружение. Към  тройната ваксина – дифтерия, тетанус и коклюш, е добавена и полиомиелитна ваксина, и ваксина за хемофилус инфлуенце, които се поставят три пъти. Това се прави, за да може да се изгради достатъчно добър имунитет, който да защити децата. Тези сериозни заболявания могат да инвалидизират или да доведат до фатален изход след прекарано заболяване. В тази комбинация те се поставят в цял свят, според националните имунизационни програми, които обаче са синхронизирани с европейското законодателство.Имат ли родителите право да изискват документ „Информирано съгласие“ в писмен вид, преди поставянето на ваксина, включително и при задължителните ваксини?
Разбира се, че имат право, дори могат да изискват такъв документ и при всеки преглед. При всеки преглед при нас, независимо дали е извършван в рамките на касата, или е платен, родителят се подписва, чрез което декларира своето съгласие с назначената терапия, с това, че му е обяснено какво е състоянието на детето, защо се налага например приемът на антипиретик или на антибиотик. Допълнително има декларация за „Информирано съгласие“, когато детето постъпи в болница. При нас изискваме родителят да попълни такава декларация, когато отказва задължителни ваксини, защото така той се подписва, че поема риска, независимо че многократно му е обяснявано колко е важно детето да бъде ваксинирано. За нас този подпис също е много нужен. Често когато се стигне до подписване на декларацията, родителят  променя мнението си. Отказалите се от ваксини са много малък процент. Това може да се установи от отчетите на Министерството на здравеопазването, на районните инспекции по здравеопазване. Разбира се, има здравни проблеми, които не позволяват едно дете да бъде имунизирано.


Смятате ли, че ваксините са безопасни?

Ваксината трябва да бъде много ефективна, т.е. да може да защитава децата, но от друга страна, много важно изискване е тя да е и безопасна, да не вреди. Задължително се спазват критериите за добра медицинска практика, децата да бъдат имунизирани само когато са напълно здрави, при подробно снета епидемиологична анамнеза... Ние не съветваме захранване на детето, когато е болно, а какво остава в такова състояние да му се поставя ваксина?! Преди ваксинацията то трябва да бъде прегледано – от фонтанелата до петичките. Тогава може да бъде открит здравен проблем, заради който ваксинацията временно ще се отложи.