Бактериите са едноклетъчни организми с микроскопичен размер. Те са толкова малки, че лаборантите трябва да увеличават възможностите на микроскопа десетки, дори стотици пъти, за да ги видят. Как тогава нещо така миниатюрно може да причини заболявания като синуит, бронхит или пневмония? Едни от най-широко разпространените бактерии са Streptococcus pneumoniae, наричани още пневмококи. Проучвания показват, че почти всеки втори човек на земята е носител на опасната бактерия. Тя се загнездва в носоглътката и може да остане там цял живот, без дори да подозирате. Досега учените са открили 91 серотипа пневмококи, но само 11 от тях причиняват около 80% от най-често срещаните заболявания. Особено податливи на пневмококите са децата под 1-годишна възраст.

Заразата
Пневмококите се предават по въздушно-капков път, тъй като се намират в носоглътката и разпространението им е много лесно. Обикновено това става чрез кихане и кашляне, докосване на заразени повърхности.

Опасните заболявания
Пневмококите не биха представлявали проблем, ако не се активират при отслабена имунна система. Когато защитните сили на организма намалеят, бактериите бързо започват да се размножават и поразяват различни органи. „Особено застрашени са най-малките деца, чиято имунна система е незряла. Това обяснява защо почти 75% от децата до 3-годишна възраст поне веднъж годишно боледуват от отит (възпаление на средното ухо). При половината от тях проблемът се повтаря. Отитът е болезнен и е сред най-честите причини лекарите да предписват антибиотици на малките деца. Това обаче е нож с две остриета. Статистиката сочи, че чувствителността на някои  пневмококи към голяма група антибиотици е намалена с около 40%. Така, ако детето се разболее от по-сериозна болест, лекарите се оказват безсилни, защото антибиотиците не му действат”, обяснява доц. Нина Гачева, епидимиолог–консултат към Националния център по заразни и паразитни болести. Понякога честите случаи на отит и многократното лечение с антибиотици могат дори да доведат до трайно увреждане на слуха при бебето.
Други по-леки заболявания, които пневмококите причиняват при малките деца, са синуитът и бронхитът.


Макар и рядко, бактериите могат да са смъртоносни. Те са в основата на заболявания като пневмония, сепсис и менингит.
“Има 3 различни вида менингит, но за съжаление близо 1/3 от заболелите умират от пневмококовия, а голям част от оцелелите остават с трайни увреждания”, казва д-р Атанас Мангъров, началник на Детското отделение със сектор за интензивно лечение в Инфекциозна болница, София. „За съжаление болестта е много коварна и в началото прилича на остра вирусна инфекция. Температурата се повишава рязко, но няма повръщане или диария. Тежкото състояние не може да се обясни. Често пъти още първия ден болното изпада в кома. Ако се реагира навреме, има шанс за живота на детето. Факт обаче е, че пневмококовите менингити са едни от най-страшните случаи, с които се сблъскваме в болницата.”
Сред тежките заболявания, причинявани от бактериите, е и пневмонията. Всяка година между 11 и 20 млн. деца по света се приемат за лечение в болница с диагноза пневмококова пневмония. Тя се лекува много трудно и продължително.

Лечението 
Засега единственото успешно лечение както на по-леките, така и на най-тежките заболявания са антибиотиците. Към част от тях обаче се развива резистентност, а някои от болестите изобщо не се поддават на лечението и смъртността от тях е висока.

Изходът
„Лошата новина е, че в световен мащаб пневмококовата инфекция е водещата причина за смърт при деца под 5 години. Добрата обаче е, че тя може да се предотврати с ваксина”, смята доц. Гачева. Има шанс децата да се предпазят от страшните болести чрез съществуващите ваксини. Досега в България имаше две имунизации срещу пневмококите – едната е предназначена само за възрастни, а другата покрива само 7 серотипа пневмококи. Отскоро родителите могат да ваксинират детето си с новата десетвалентна ваксина, при която шансът детето да се предпази от всички заболявания, причинени от пневмококите, е 86%. Тази ваксина е напълно съвместима с българския имунизационен календар. За да се защити детето, първите 3 дози трябва да се поставят преди навършване на 6 месеца.
Лекарите са категорични, че ваксинацията значително намалява нуждата от употреба на антибиотици и съответно ограничава резистентността към тези лекарства.

Мая Ковачева