В първите дни и дори седмици бебето няма установен ритъм на кърмене и сън - епизодите на будност и сън се редуват постоянно, като общата дневна продължителност на съня намалява от месец на месец. Честото кърмене първоначално осигурява стабилно производство на кърма в гърдите.През първите седмици секрецията на пролактин, основният хормон за производство на кърма, е най-висока през нощта. Стомахът на новороденото е малък и не може да поеме голямо количество мляко. Благодарение на състава си, кърмата се усвоява бързо, така че детето скоро отново огладнява. С нощното хранене новороденото получава една трета от общия дневен прием на калории.  

 

 • Трябва ли да събуждате бебето си за нощно кърмене? 

Понякога новороденото ви може да е толкова сънливо, че да не се събужда достатъчно често за хранене и не получава достатъчно храна. Това може да се превърне в омагьосан кръг - колкото по-малко бебето се храни, толкова по-сънливо става. През първите шест седмици от живота бебетата се нуждаят от 8-12 кърмения на ден.

Ако бебето спи много през деня, не създавайте идеални условия за сън (тишина, затъмнена стая). Щом забележите първите признаци на глад, това означава, че е време за хранене. През този период е важно да следите признаците, че детето се храни добре, и да проверявате теглото му по-често.

Ако вашето бебе е здраво, на възраст над шест седмици и е наддало достатъчно, няма нужда да го събуждате за кърмене през нощта, освен ако не чувствате голямо напрежение в гърдите си.
 

 • Как да удължите нощния сън на детето си? 

Ето няколко съвета как да удължите нощния сън на детето си и да намалите броя на нощните хранения:

 • Кърмете често - опитайте се да увеличите честотата на кърмене през деня и рано вечер. Това позволява на детето да получава достатъчно калории през деня, без да е необходимо да се храни през нощта, което е една от причините за събуждане през нощта. 
   
 • Постепенно увеличавайте времето за събуждане на детето. Къпете бебето и играйте с него вечер, като по този начин бавно регулирате ритъма му на сън. 
   
 • Ако си лягате няколко часа след бебето, опитайте да кърмите преди лягане. Повечето бебета ще сучат малко и след това ще заспят отново. 
   
 • Ако бебето се събужда през нощта за кърмене, хранете го в тиха, затъмнена стая. Не сменяйте памперса му, освен ако не е много мокър или замърсен, или ако има обрив от пелена.

След кърмене сложете бебето обратно в леглото му - това е по-безопасно от това детето да спи с вас в леглото ви.
 

 • Прекратяване на кърменето през нощта 

Опитайте се да не използвате кърменето, за да приспивате детето - ако го правите, по-късно то няма да иска да заспива само́. Наличието на кърма и други захари в устната кухина през нощта води до кариес на никнещите зъби, с дългосрочни последици. Всеки ритуал за лягане през нощта създава навик, така че детето няма да заспива без него. Ако бебето ви е на възраст над шест месеца и сте сигурни, че получава достатъчно храна през деня, опитайте се да спрете да кърмите нощем.

Ето някои съвети, за да направите този преход по-плавен: 

 • Ако бебето ви суче само за кратко през нощта (по-малко от 5 минути), опитайте да преустановите нощното кърмене и успокоявайте бебето си по някакъв друг начин, който прилагате ежедневно (люлеене, пеене и т.н.). Може да отнеме няколко нощи, докато бебето свикне с тази нова рутина. Бъдете търпеливи. 
   
 • Ако нощното кърмене продължава малко по-дълго (над 5 мин.) и продължителността му е равна на тази на дневните кърмения, можете постепенно да намалите продължителността на кърменето в рамките на 5-7 нощи. 
   
 • Има много причини, поради които бебето се събужда през нощта. Тъй като вече сте доста уморени от събуждането през нощта, често веднага му предлагате гърдата си и бебето развива навика да суче, за да се успокоява. Първо се опитайте да го успокоите по някакъв друг начин. В повечето случаи, когато нуждата от комфорт е причината за събуждането, ще можете да успокоите бебето. Понякога то ще бъде безутешно, докато гърдата не бъде предложена. 
   
 • Една от тактиките е бащата да поеме успокояването на бебето, когато то се буди през нощта през този период на отказване.

 

 • ​​​​​​​Трябва ли да прекратите нощното кърмене или не? 


​​​​​​​​​​​​​​Всяко бебе е различно. Някои ще спрат нощното кърмене на четири месеца, а други на две години. Вашето бебе ще спре да се събужда през нощта, когато вече няма нужда от хранене през нощта и когато е готово за това. Трябва да се вслушате в изискванията на вашето бебе и да усетите кога е идеалното време да спрете храненето през нощта.

Прекратяването също зависи от родителите - ако ви е омръзнало да се събуждате веднъж или няколко пъти всяка нощ, опитайте постепенно да спрете кърменето след шестия месец, ако детето е здраво и наддава добре на тегло и ръст.

Дали ще разглеждате нощното кърмене като нормална фаза на развитие на вашето бебе или като проблем, зависи от вашите очаквания. Изчакайте, докато опознаете детето си и неговите нужди и желания.

Ако имате въпроси, дилеми или съмнения относно кърменето, можете да се обадите на консултант по кърмене или да говорите с вашия личен лекар. 


Полезната информация е предоставена от Беббо - вашият джобен партньор в родителството.