Здравейте, мамо и тате! Аз съм вашата новородена дъщеря. Говорете ми със сърцата и ръцете си. Понякога не разбирам думите ви. Помогнете ми да се почувствам желана и значима за вас. Обградете ме с добри хора. Дайте ми своя дял на внимание и уважение. Включвайте ме в семейните планове, колкото може по-често. Бъдете дружелюбни и честни с мен, за да бъда и аз същата с другите. Когато ми казвате да свърша нещо, обяснявайте ми защо. Научете ме да знам, че обещанието си е обещание. Искам да раста в мир. Искам кътче у дома, което да е само мое. Позволявайте ми да задавам въпроси. Отговаряйте ми максимално откровено. Искам да мога да експериментирам. Оставете ме сама да откривам нещата.

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО

Докато тялото ми се развива, оставете ме да опитвам новите ми способности да седя, да стоя права, да вървя, да се катеря и скачам, когато съм готова. Но моля ви не ме карайте да правя нещо прекалено рано или прекалено дълго. Оставете ме да изживея дребните радости, колкото и глупави да ви се струват. Насърчавайте усилията ми даже когато не се справям добре. Искам да посрещам предизвикателства като задачи, игри или награди. Гледайте как играя и как се опитвам да разреша проблемите си. Не ме наказвайте, затова че съм ядосана, когато съм разочарована или ощетена. И така си е лошо! Помагайте ми да не се гневя, но не ме карайте да се страхувам от гнева си, за да не загубя самоувереност. Оставете ме да се уча стъпка по стъпка, да понасям болка, да искам и да съм търпелива.

ИМЕННИК - ЗА МОМЧЕТА И МОМИЧЕТА

Оставете ме да очаквам с нетърпение бъдещи удоволствия. Не ми внушавайте страховете си, моите са ми достатъчно трудни. Помагайте ми да различавам илюзиите от реалността. Оставете ме да поема отговорност. Товарете ме според възможностите ми да поема толкова, колкото мога да понеса. Моля ви не се отнасяйте с мен като с бебе, когато искам да порасна. Преди всичко дайте ми топлината, обичта и сигурността на любовта си безусловно и безрезервно.