Казват, че в първите четиридесет дни от живота си новороденото бебе е най-слабо, крехко и уязвимо. Всъщност неговите близки по-скоро таят древни и неосъзнати страхове и предубеждения и това наследство от прастари времена трябва да се познава, за да се обяснява.
Лоши очи, невидими създания, уроки и какви ли не опасности дебнат малкото създание.

Срещу тях се предприемат магични практики, носят се многобройни талисмани и амулети. Изработва се цяла система на поведение с едничката цел детето да се опази от нещо невидимо, а може би и... несъществуващо.
За да не смятаме, че само в България вярваме в “бабини деветини”, ще разузнаем в какво са вярвали и някои европейци. Австрийците приготвяли талисман от изсушено палмово клонче и го слагали над люлката на бебето, за да не го “ловят лоши очи”.

Италианците поставяли под постелята на новороденото лапа от къртица или зъб и нокът от някакво друго животно, които да предпазват новороденото от злите духове, наричани “веди”. Англичаните скривали под леглото на бебето стрък иглика, защото вярвали, че тя го закриля от магьосници.

Румънците се страхували от вятъра, наричан “вихър”, защото вярвали, че в него се крие зъл дух. Затова не позволявали на родилката и новороденото да излизат извън дома до 40-ия ден след раждането. Против уроки те оставяли до вратата метла и брадва или забивали конски череп. Има и една древна римска практика.

Майката рисувала със сажди, смесени с плюнка, кръст на челото на детето си. Когато го хвалели, три пъти плюели през лявото му рамо и казвали: „Дано не те урочасаме!” С червен конец връзвали чесън на врата на бебето. Албанците откъсвали три конеца от дрехата на новороденото и ги изгаряли, като “одимявали” бебето. Испанците препоръчвали да се носи амулет, в който има част от рог от крава, предпазващ от зли вещици. Против уроки чехите и словаците пръскали очите на новороденото с майчино мляко. Всеки немец, който посещавал новородено, първо трябвало да погледне огъня, а после бебето, за да не го урочаса. Швейцарците вярвали, че ако бебето се усмихва на сън, ангел му шепнел в ухото против всякакви злини.

Те забранявали някой да гъделичка бебето, за да не започне да заеква. Французите вярвали, че мръсните пелени предпазват детето от зли сили. Те казвали: “От грозни пелени израстват красиви деца!”.

Шотландците смятали, че след първото кихване на бебето злите елфи го оставят на мира. Шведите поставяли под леглото на новороденото някакъв старинен железен предмет (нож, брадва, кинжал), за да го пази от зли сили. Датчаните слагали ножици в леглото на новороденото, за да пропъдят троловете. Финландците вярвали в злия дух “иткетяйя”, затова не оставяли вратата на стаята на бебето отворена и не позволявали на малкото дете да седи на пода след залез слънце.
Е, сега вече може би сме по-спокойни, когато знаем, че не само ние, българите, имаме страхове. А може би ще станем и по-уверени, че рационалното ще победи магичното. Нека оставим предразсъдъците в историята...