Как влияе стресът върху бременната и плода

От бременните се очаква да са щастливи, защото им предстои радостно събитие – раждането на нов живот. В реалността обаче бъдещите майки не са застраховани от неприятни събития и емоции. Много бременни са изправени пред стресови обстоятелства, могат да се сблъскат с истински кризи, като разпадане на брака, физическо или емоционално насилие или просто безучастни партньори. Днес бременността и раждането се възприемат като медицински теми, а бременните се третират като „пациенти”, което внушава усещане за болест и безпомощност. Бременните са под непрекъснато медицинско наблюдение, съпроводено с множество изследвания за аномалии на плода, което насажда в бъдещите майки страх от увреждания и усложнения.

Броят на жените, раждащи за първи път след 40, се е утроил

Това подсъзнателно очакване също е предпоставка за стрес. Дори прочитането на тази статия може да предизвика стрес у бъдещите майки. Все пак учените имат и добра новина – резултатите от изследванията сочат, че в малкък процент от случаите стресът през бременността може да повлияе негативно феталното развитие. При много майки, преживели тежка стресова ситуация, това не се е отразило на плода.

Все пак стресът влияе на бебето, категорични са учените

Той има негативен ефект върху здравето на бъдещото дете за години напред, алармират специалисти на базата на изследване на Института по психиатрия към Кралския колеж в Лондон. Постоянните и силните негативни емоции като страх, тревога, срам, самота и депресия излагат бебето на различни стресови хормони, токсини и недохранване. Съществува вероятност бебетата, подложени на подобно въздействие, да развият по-късно в детството и дори като възрастни различни поведенчески отклонения и хронични болести. От изследователския екип откриват връзка между силния стрес в ранна бременност и случаите на астма или чревни инфекции при детето до 4-годишна възраст. Според тях това се дължи на хормоните или агентите на имунната система на майката през бременността, които рефлектират върху защитните сили на бъдещия човек. Други проучвания показват, че стресът през бременността рефлектира и върху интелекта на бъдещото дете, повишава риска от хиперактивност, емоционални проблеми и антисоциално поведение. Учените стигат дори по-далеч, като използват термина „пренатално възпитание“, за да обозначат, че изграждането на психиката започва още от утробата и до голяма степен зависи от нас.

Симптомите

За да се разпознае стресът и да му се противодейства ефективно, е необходимо да се знаят неговите симптоми. Трудността идва от факта, че всеки случай е индивидуален, а бременните често сами не си дават сметка за обективното си състояние. Сред водещите симптоми са: главоболие, загуба на апетит, трудно заспиване, разстроен стомах, лошо настроение, ниско самочувствие, трудно концентриране, раздразнителност. Важно е да се знае, че ако откриете един или повече от тези симптоми, това не означава диагноза.

Защо и как влияе стресът?

Има два основни типа въздействие, които стресът оказва върху организма. Първото се проявява незабавно в рамките на няколко секунди и е известно като „борба или бягство”. Хормоните адреналин и норадреналин се освобождават, подготвяйки тялото за незабавна реакция в кризисен момент. Във втория случай телесният отговор е постепенен за около 20 минути. След преживяването на физически и психически стрес нивото на кортизола (наричан хормон на стреса) значително се повишава. Този хормон се отделя от надбъбречната жлеза, а дефицитът или изобилието му могат да бъдат вредни за човешкия организъм.

Психолог съветва: Не давайте детето на ясла преди 3-годишна възраст

Доскоро учените и лекарите не си даваха сметка, че освен хранителни вещества и кислород, бебето в утробата получава информация и за емоциите на майката. Нейните усещания по биохимичен път се отразяват върху плода и повлияват неговото развитие. Емоциите предизвикват в тялото биохимични процеси, които рефлектират върху всички органи и системи, в резултат на което започваме например да се потим, да дишаме учестено, свива ни се стомахът, повишават се пулсът и кръвното налягане. Така емоциите на бременната по химичен път се предават чрез плацентата. Още от утробата детето получава картина за света такъв, какъвто го възприема майката, а начинът, по който тя реагира на стреса, се предава на детето и е част от програмирането на неговото поведение. Емоционалната система на бебето се организира според разнообразието от преживявания, на които е изложена.

Ако по време на бременността често се гневите, страдате или сте под стрес, бебето свиква с физическите последици от тези емоции и те стават негов обичаен модел на поведение. Обратното – при спокойна бременност детето се развива здравословно, с ведра нагласа към света. И така съвременните изследвания доказват това, което казват и бабите: ако майката има спокойна бременност, ще има и спокойно бебе.

Може ли да се контролира?

Всички знаят колко важно е физическото здраве на жената, но по-рядко се обръща внимание на емоционалното й състояние. Нормално е в този етап от живота си бъдещите майки да изпитват безпокойство, изживявайки познати ситуации по-силно – в този период жената е по-чувствителна не само поради хормоналния дисбаланс, но и от физическата, емоционалната и социалната промяна, която трябва да приеме. В нормалните случаи лошото настроение идва и си отива, но при малка част стресът може да се окаже предизвикателство. В този момент най-важни са подкрепата и вниманието на близките. Психологът може да подскаже неочаквано добри техники за справяне със стреса и с малки, адекватни стъпки да се подобри емоционолното състояние на бременната.

Как да се контролира стресът?

Почивайте си пълноценно, не се опитвайте да работите със стария ритъм. Отделяйте време за себе си и се хранете здравословно. Правете неща, които ви носят приятни емоции – разходки, четене, гледане на филми... Открийте източниците, пораждащи стрес, като може дори да си водите дневник, в който да описвате стресогенните фактори, за да ги избягвате.

Всяка мисъл и чувство оставят енергиен отпечатък върху плода в утробата

Не се затваряйте в себе си – споделяйте чувствата, мислите и притесненията си с близки и приятели, срещайте се с други бъдещи майки. Щастливите бебета се раждат от щастливи майки. Ето защо партньорът, семейството, приятелите трябва да направят всичко възможно бременната жена да е спокойна.

Tекст: Антоанета Баева