“, каза по време на лекцията на С „9 месеца” на училище на 13 септември д-р Валентина Григорова – зам.-директор по медицинската дейност и завеждащ родилното интензивно отделение на I САГБАЛ „Св. София”. Тя подробно се спря на въпроса кои са показанията за раждане чрез цезарово сечение. „Има случаи, когато това е неизбежно. Именно за тях медицината е измислила алтернативен начин бебето да се роди живо и здраво –  операцията“, отбеляза д-р Григорова.

На въпрос от аудиторията кога по-често е застрашено здравето на новороденото – при раждането по естествен път или при секциото, д-р Григорова сподели, че, съдейки от професионалния си опит, това е нормалното раждане, особено когато са настъпили усложнения. Акушер-гинеколожката посъветва бъдещите майки да посещават редовно женската консултация, за да може бременността им  да се проследява прецизно и така да се избегнат евентуалните рискове.


„Винаги се знае как започва едно раждане, но никога не се знае как ще свърши. Акушерството е изкуство, което трябва да се прилага в точното време и на точното място“, обобщи д-р Григорова в края на срещата си с бъдещите майки.