Запознайте се с Анна Панчева
През последните 15 години Анна трупа опит в управлението на  човешки ресурси в големи международни и български компании в различни индустрии. Преди четири години се присъединява към екипа на Мебели Виденов и управлява всички дейности в Направление Човешки ресурси. Извън работата Анна обича да танцува народни танци, да катери върхове, има двама сина, чудесен съпруг и котарак Шошо, неизменна част от семейството.

Щастливи сме, че успяхме да намерим съмишленик в нейно лице и с радост Ви споделяме, че тя и нейният екип на драго сърце подкрепиха специалния ни проект, имащ за цел да представи на света - и по-конкретно на младите хора и родители в България, неподправеното щастие от това да имаш многодетно семейство. Надяваме се зедно, с общи усилия, да успеем да стоплим и вдъхновим хиляди сърца. Анна и екипът на Мебели Виденов избраха да подкрепят прекрасното семейство на Христина и Станимир - запознайте се с тях и сбъдната им мечта - четирите им чудесни деца. 

А ето какво сподели Анна пред екипа на "9 месеца".

  • Колко е важно да се говори за демографските проблеми и защо сякаш те остават на заден план или изобщо липсват от фокуса на хората, които биха могли да направят много в тази посока?

Демографската криза е част от глобални процеси като повишаване на стандарта, развитие на технологиите, урбанизация, намаляване на раждаемостта и децата в семейството, увеличаване на детеродната възраст и застаряващо население, трудова миграция и др. Демографските проблеми в България са пряко отражение на икономически, социални и културни теми в нашето общество. Многопластовият им характер крие решенията и прави така, че е по-лесно да игнорираме темата и да се движим „по инерция“, сякаш нас точно няма да ни засегне. Мисля, че важността им не се нуждае от обосновка, а от конкретна стратегия и действия на всички нива. 

  • Коя беше основната мотивация да подкрепите проекта, посветен на многодетните семейства, за които  9 МЕСЕЦА разказва?

Подкрепям проекта, защото вярвам в промяната чрез действие, а тези български семейства са пример за такава позитивна и вдъхновяваща промяна. Те показват на практика как всеки може да изживява това, в което вярва, въпреки трудностите по пътя. Примерът им доказва, че не е нужно да се чака конкретна държавна политика, като решение, а всеки има избор и сила да промени собствената си микросреда. И с това да вдъхновява и заличава страхове. Живеем във време, в което все повече свикваме да живеем в страх, подчинение и следване на ограничения. Не е ли мотивиращо да се запознаем с няколко български семейства, които не се страхуват да осъществят мечтата си в същото това време?

  • Има ли специфична практика, чрез която оказвате по-специално внимание на служителите и техните семейства?

Имам привилегията да съм част от компания, която истински се грижи за служителите си. Компаниите в Групата зад бранда Мебели Виденов осигуряват всички условия за комфортна и модерна работна среда и много придобивки  за служители в повече от 60 локации в България, Румъния, Гърция и Северна Македония. Усещането за мащаб, сигурност и перспектива е причината да сме желан работодател за хора в активна възраст, на които предстои да създават семейство или които вече се грижат за такова. Въпреки многото промени, в последните две години отчитаме 20% ръст на персонал и вече повече от 1 500 служители. Работим активно по проекти, осигуряващи баланс и управление на времето между работа и личен живот, като обзаведени жилища до работното място за служители и техните семейства, детска занималня, подкрепа за деца на служители и др. Компанията осигурява подарък от 500 лв. за най-щастливи моменти, свързани с раждане и/или осиновяване на дете. Организираме и тематични събития и подаръци, посветени на децата на служители.

  • Много от младите двойки в България се страхуват да се сдобият дори с едно дете, а решението за две или повече се оказва още по-трудно. Какво (според Вас) трябва да се промени в средата, за да се повлияе на тази нагласа?

Вярвам, че това решение е личен избор, спрямо възпитание, образование и степен на осъзнатост. Стандартът на живот много често е главното условие пред решението да станеш родител, и за съжаление, често служи за оправдание или бягство от проучване и осъзнаване на тази роля. Разбира се, стимулите за раждане на повече деца са хубаво нещо. Но опитът в държави като Русия и Унгария, например, показва, че въпреки сериозната финансова подкрепа, резултатът се измерва в пренебрежими десети от процента, а прирастът си остава все така отрицателен. И ако до средата на миналия век децата са имали пряко отношение към бит и оцеляване, то днес този избор е свободен, личен и следователно труден.  За да изберат семейство и дете, за младите хора са нужни взаимоотношения извън виртуална среда, сигурни доходи и подкрепа. В този смисъл, промяна в нагласите за по-ранно родителство и повече деца може да бъде постигната с комбинация от икономически мерки, информираност и средносрочна сигурност. 

  • Ще ни има ли след 100 години?

Ако тенденцията към смаляване на броя на българското население се запази, то кривата, която описва демографската динамика, ще се снижи до кота нула в последното десетилетие на 21в. Въпреки мрачните прогнози, аз вярвам в енергията и поредното оцеляване на българите и гледам с надежда към все повече хора, които търсят реализация и предпочитат живот в България и извън големите градове.

  • Домът е не само място, но и усещане за сигурност, любов, крепост, подкрепа – как изглежда съвършеният дом през очите на Мебели Виденов?

Домът - това са близките ни хора и споделената енергия. Ако се върнете там, след като хората си отидат, тогава всичко, което можете да видите, е празнота. Домът е много повече от място за живеене, защото там намираме спокойствие и сигурност. 

Съвършеният дом през очите на Мебели Виденов е още повече, защото го търсим във всяко пространство, материал и декорация. Споделяме убеждението, че всеки ден работим, за да създаваме качество, красота и още причини да избереш дома си, да избереш България.

"Ubi bene, ibi patria", казвали дрeвните римляни, или "Там, където се чувстваш добре, там е домът ти". За нас домът е там, където можеш да си позволиш повече, и там, където се чувстваш най-добре. 

  • Защо е важно да показваме добрия пример?

За добрия пример се говори рядко и недостатъчно. Сравнявам показването на добър пример, практика, личност с посяването на добри семена, които дават плод за много повече от един и там, където дори не очакваш да ги намериш. Ценностната система и постиженията в живота ни се базират на пример, който следваме или отричаме. Негативната информация, която ни залива, пречи да виждаме всички добри примери, а те са навсякъде около нас. Добър пример е всяка усмивка и подадена за помощ ръка. 

  • Професионалният живот, често твърде напрегнат и динамичен, понякога също се оказва пречка за създаване на голямо семейство – съществува ли възможност работодателите да намерят баланса (и спрямо своите изисквания, и относно комфорта на служителите си)…

Търсенето на баланса работа-личен живот е задължително в ерата на свръх информация и липса на фокус. Мисля, че този процес на гъвкаво взаимодействие между страните Работодател и Служител е в началото си и ще доведе до нови форми на заетост и обвързаност. Също така, смятам, че този баланс е траен само с отношение и внимание към вътрешната екосистема на екипа и не се състои в изброяването на придобивки за служителите. 

За нас, в Мебели Виденов, семейството е основна ценност с разбирането за стабилност, грижа, топлина и сътрудничество. Компанията продължава да развива модерно производство, логистика и технологии, с инвестиции за възобновяване и развитие на региони. Само в  гр. Ямбол работят повече от 800 души, които откриват дългосрочна заетост и бъдеще за тях и техните семейства. С радост отчитаме и подкрепяме връщащи се от чужбина българи, които избират работа в родното си място и възможности за развитие. Подпомагаме колеги с репродуктивни проблеми и споделяме мечтата им да станат родители. Компанията ни е място на много семейни двойки, родители и техните деца, които работят заедно, и са намерили формулата на баланс без краен срок.

  • Вашето послание към онези родители, които искат да имат многодетно семейство, но все още изпитват силни колебания….

Да бъдеш родител е най-престижната „позиция“, за която можете да кандидатствате, и то само няколко пъти в живота си. А колкото по-ранна и честа е датата на започване, толкова по-дълго ще бъдете с децата си и ще се учите на живот от тях.