1. Джинджифил
Той може да помогне на жените, страдащи от сутрешно гадене и повръщане. Опитайте чай или бисквити с джинджифил.

2. Естествен мед
Известно е, че медът съдържа голямо количество антиоксиданти и има антибактериални свойства. Освен това той е много вкусен. Помага при болки в гърлото, кашлица и изтощение.

3. Храни с високо съдържание на протеини
Развиващият се в утробата плод се нуждае от много протеини. Аминокиселините, които изграждат протеините, образуват и основните съставки на клетките в организма на майката и на плода. Опитайте се да консумирате 1,5 порции дневно, като 1 порция = 65–100 г варено пилешко месо, 80–120 г филе от риба, 1/3 чаша бадеми или фъстъци или 2 малки яйца.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER ОЩЕ СЕГА

4. Храни, богати на калций
Растящият организъм се нуждае от калций за изграждане на здрави кости и зъби, здраво сърце, нерви и мускули. Ако майката не консумира достатъчно калций през бременността, бебето ще си го набавя от нейните кости, което може да се отрази по-късно неблагоприятно на здравето й. Опитайте да консумирате 2 порции дневно, като 1 порция = 250 мл мляко, 2 парчета сирене или 200 г кисело мляко.

5. Храни, богати на фолиева киселина
Солите на фолиевата киселина са необходими за здравословното развитие на бебето, особено преди зачеването и през първото тримесечие на бременността. Фолиевата киселина се съдържа в естествен вид във фъстъците, зеленолистните зеленчуци, слънчогледовите семки, сушените билки.

6. Храни с високо съдържание на желязо
През бременността организмът на жената се нуждае от повече желязо за производството на кръвта, необходима за храненето на плацентата. Източници на желязо са зелените зеленчуци – броколи и спанак, ягодите, мюсли и пълнозърнестият хляб.

7. Храни, богати на витамин С
И майката, и детето се нуждаят ежедневно от витамин С. Опитайте да включвате храни, богати на витамин С, във всяко ядене за извличането на най-много желязо (витамин С подпомага усвояването на желязото). Такива храни са ягодите, цитрусовите плодове, киви, дините, броколи и зеленолистните зеленчуци.

8. Здравословни сурови храни, включващи плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти
Плодовете и зеленчуците са здравословни източници на витамини и минерали, фибри и въглехидрати. Консумирайте от пет до девет порции дневно. Предпочитайте цели плодове вместо сока от тях.

9. Яйца
Те са нискокалорични и много полезни. Снабдяват организма с висококачествен протеин наред с 18 витамина и минерала. Отличен източник са на холин, необходим за развитието на мозъка и за паметта на бебето. Не консумирайте сурови и недообработени топлинно яйца.

10. Сливи и сок от сливи
Срещу запек яжте много богати на целулоза (фибри) храни. Едни от най-добрите са сливите и сокът от тях. Допълнително изпитите 2 до 3 литра вода също помагат да се предпазите от запек.