Минерален баланс, клетъчно хранене и поддържане на душевната хармония, препоръчва холистичният лекар

Доц. д-р Мария Папазова е холистичен лекар, широко позната от телевизионния екран. Завършва медицина в Медицинския университет в София през 1981 г. От 1986 г. работи в БАН, в Института по невробиология, като продължава практиката си да лекува пациенти.

Автор е на 8 научнопопулярни монографии. Носител е на Националната награда „Най-добър млад фармаколог на годината” на името на акад. Петър Николов. Има диплома за перспективен млад учен на Европейския колегуим по психоневрофармакология, Будапеща, Унгария. Член e на Нюйоркската академия на науките. Публикувана е автобиографична справка за нея в 14-ото издание на „Who’s Who in the World”.

Д-р Папазова, как бъдещите родители да се подготвят за бременността, за да привлекат в живота си един по-възвишен и здрав дух?

Родителството е огромна отговорност. Слиза една душа, която може да е с по-висока вибрация от нашите, слиза един наш спътник, един наш учител и ние трябва да се подготвим, защото това е най-големият празник за душата – да станем родители. Добре е родителите – поотделно и заедно, да набележат мерки, за да променят стила си на живот. Детенцето още със самото си зачатие ще прекопира родителските модели, и то не само генетичните, то ще може да записва в компютъра на всяка своя клетка всички родителски мисли, чувства и целия психоклимат в семейството. Затова хора, които се карат и не гледат в една посока, трудно биха създали здраво дете. Задължителен за този период е методът за душевно балансиране „Цветолечение по Д-р Бах“. За новото житейско начало има специално цвете – орех. То помага на бъдещите родители да се подготвят и да посрещнат новия член на семейството спокойно и мъдро. Добре е да се прави редовно и арт терапия. Важно е присъствието на подходяща музика, която бебето да слуша отначало чрез мамините уши, а след 10-ата гестационна седмица може да се поставят слушалки с музиката на Моцарт или друга нежна и спокойна музика върху корема на майката.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Така бебенцето в нея ще слуша и настроението му ще е прекрасно. Чудесно би било мама да пее и да се смее, така и нероденото дете се люлее в естествения хармоничен ритъм на нейното балансирано душевно състояние. Общуването с нероденото дете би трябвало да е непрестанен нежен вътрешен диалог с бебето.

Важно ли е майката да има светли мисли?

Майката би трябвало да се стреми мислите и чувствата й да са в „цветя и рози“. Приемете този период като лична отговорност и го преживейте не като „Сега, като забременея, к’во ли, що ли?!“, а като „О, колко е красиво, че ще ставаме родители!“. Бъдещите майки трябва да насочват мислите си към това, за което мечтаят, към това, което си представят за бъдещото дете, а не непрекъснато да говорят и мислят какво ще стане, ако получат кървене или контракции. Страхът е най-сериозният ни враг и пречи и на децата ни чрез нашите мисли още преди тяхното раждане.

Кое е най-доброто, което можем да направим, за да имаме физически здрави деца?

Към момента на зачатието е добре да се седи повече на слънчева светлина, да се посреща изгрева, да се изпраща залеза. Да сме близо до природата и максимално дълго време навън в досег със слънчевата прана. Майката трябва да пие по 40 мл вода на кг тегло и да ползва наръчника за бременни и кърмачки, който в България е изработен от вносителя на оригиналните соли на д-р Шуслер – Немския хомеопатичен съюз. Аз с моите велики отличия и успехи не бях разбрала, тъй като в официалната биохимия не се подчертава този важен факт, че ние сме изградени от минерални соли. Те са танцът, който движи организма във връзка с биоритмите на природата. След първата бременност нямах кой знае какви проблеми, но след втората вече настъпиха сериозни промени в ставите, в кожата, в ноктите – неща, които опират изцяло до минералния баланс. 

НАЙ-ВАЖНИТЕ ПРЕГЛЕДИ И ИЗСЛЕДВАНИЯ ПРЕЗ БРЕМЕННОСТТА

Много важно, не само за периода на бременността, но и за всеки ден от живота ни, е да се спазва биологичният часовник. Крайно време е, ако създаваш дете, да разбереш кога трябва да лягаш, кога да закусваш, кога да вечеряш, кога да не ядеш, кога се пие повече вода. Всичко това го има в интернет, напишете „биологичен часовник“ или „циркадни ритми“ и се просветете. Биоритмите са универсални за определена географска ширина. Проверявате в колко часа е изгревът утре и трябва да сте станали преди него. Когато човек се събуди, добре е да прави основни неща – да пие 1/3 от дневното количество вода, да се моли, да поиграе гимнастика, да се свърже с Вселената. Да си направи енергийна защита, ако трябва, и тогава денят му да започне подреден и хармоничен. През целия ден трябва да запазва вътрешно спокойствие, да чете хубави книги, да не гледа страхотии по телевизията. Щадете се и си създайте по-тесен кръг в този етап, избягвайте всякакви дразнители.

Задължително е също така да се прави клетъчно хранене. Има добре проверени продукти за забременяване, за преминаване през този нелек период и за пълноценно кърмене. Такъв е например китайският боров прашец. Той, естествено, е от Бога даден. Господ е вложил в една борова прашинка 268 субстанции, спяти като в добър хор. Прашецът влияе много добре и на мъжката спермограма. Често семействата остават безплодни и отиват към изкуствения вариант „инвитро“, който аз не одобрявам. Нека бъдещите родители да знаят, че клетъчното хранене и минералният баланс са изключително важни за лесно зачеване и правилно развитие на плода и бъдещото дете след раждането му.

Много хора са отчаяни и смятат, че инвитрото е последната им възможност…

Отчаяни са, защото не знаят какви фактори влияят върху процеса на зачатие. Трябва половата чакра и на двамата да е отворена. Не може да имаш затворена полова чакра и да забременееш, ако ще 10 инвитро да ти направят. Това дали ще имаш дете, или не е духовна задача. Ако в твоя род назад в поколенията са избивани деца – нещо, което ние не знаем, но се нарича родова карма, самият род не дава на поколението да има дете, докато не се изчисти кармата. В региона, в който живеем, безобразията на тема проклятия се ширят и днес и често се казва „да пукнете дано“ и „деца да не раждате“. Тези изрази са код, те са програма и на практика влияят върху плодовитостта в рода. Важно е от енергийна гледна точка да се провери дали нямаме такава програма – това става чрез медицинска радиестезия. Чрез нея лесно могат да се балансират и чакрите. В България има култура по тази методика, която официалната медицина не може да проумее, защото тя работи на ниво биохимия, а Вселената и човекът са квантова биофизична система. Ние сме биоенергоинформационна система, а не тяло с крайници. Аз също ползвам радиестезия редовно. Имам изключително голям опит с жени, които след период на безплодие са забременели и родили здрави бебета.

Има ли упражнения за плодовитост?

Ако човек играе редовно петте тибетски ритуала или различни школи на йога, например хормон-йога, може естествено да активира енергията на плодовитостта си и това е напълно достатъчно. Но е добре да се играят системно. Аз до 5–6-ия месец и на двете бременности съм играла каланетика. Между първата и втората бременност се научих да играя петте тибетски упражнения и съм ги играла всеки ден, почти до раждането в намален вариант. Туризмът е много важен. Добре е, ако може, бременната да намери добро място, където да плува. Ако може, нека да не избира сама раждане по изкуствен начин. В повечето случаи има възможност за естествено раждане, но жените предпочитат упойката, за да не ги боли.

Защо е толкова важно естественото раждане?

Защото, ако детето се роди чрез секцио, ще бъде в състояние на дисбиоза още след раждането. Няма да е съзряла правилно имунната система. Много фактори, които стабилизират бебето във всичките му физиологични параметри, се отделят, докато то изминава пътя по родовия канал на майката – отваря си устичката, гълта околоплодна вода. Когато казваме, че нещо е естествено, това е много велик израз. Това означава, че предпочитаме да оставаме свързани с естествената си природа.

Дивият ямс с какво е полезен?

Това растение се казва още див мексикански сладък картоф. То съдържа диосгенин и притежава изразен хормонобалансиращ ефект. Хормоналният дисбаланс засяга всички хора по земята в момента. Оказва се, че екосферата ни е пълна с петролни деривати, които са част от нашия бит до степен да не си задаваме въпроса кое около нас е от петрол... Например с какво бельо сме – памучно или от ликра, която е петролен дериват. Петролните деривати се разпадат в екосферата до хормоноактивни вещества. Наричат се ксенохормони. Този проблем най-добре е описан като причина и последствията от нея от д-р Джон Ли в книгата му „Какво лекарят не ви е казал за пременопаузата“. Той създаде цяла една система на мислене в акушерството и гинекологията. При жените се появиха нови заболявания от типа на ендометриозата, които все още се обгрижват неправилно оперативно. Всички женски проблеми във вътрешните и външните полови органи са свързани с ксенохормоните, които нарушават нормалния месечен цикъл на жената и неизбежно увреждат гинекологичната система. Месечният цикъл включва една естрогенова фаза, след това овулация, след това фаза, в която е активен хормонът прогестерон, който обаче може да изпълнява своите физиологични задачи само когато естрогените паднат и концентрацията им е под праговото ниво. Но когато ние непрекъснато дишаме, пием и ядем хормоноподобни субстанции, голяма част от които са с естрогенова активност, прогестеронът не може да си върши работата в тяхно присъствие. Диосгенинът в дивия ямс е прогестероноподобно активно вещество и затова го изписваме, за да може да се балансира женският хормонален цикъл, независимо дали ще е за бременност, за кисти на яйчниците, за ендометриоза, за кисти или фиброми на гърдите. За всички хормонални проблеми диосгенинът от ямса върши прекрасна работа.

Има няколко препарата, свързани с ямс, през устата на капсулки. Може да се пият по следната схема: в естрогеновата фаза – от менструацията до овулацията в доза 1 капсула, а от овулацията до следващата менструация двойна доза, тъй като това е прогестероновата фаза, която именно подпомагаме. Това важи независимо дали са проблеми, свързани с менопаузата – дискомфорт на горещи вълни, повишаване на кръвното налягане, или е проблем, свързан с по-младата жена, включително и невъзможност за забременяване.

През 9-те месеца и не само тогава препоръчвате да се храним по „Зоната“ на д-р Бари Сиърс?

Това е хранене за хормонален баланс. Хранене, което изчиства и най-дълбоките безсимптомни отклонения в човешкия организъм. Хранене, което балансира теглото по най-естествен път. След раждането то помага на родилката естествено да редуцира теглото си отново до нормата. Става дума за ритмично петкратно хранене през 4 часа. Трябва да се приема балансирана комбинация от белтъци, въглехидрати и мазнини, чрез която се балансира на първо място съотношението инсулин и глюкоген и чрез тях се получава здравословен баланс и на клетъчните хормони, които се образуват в клетъчната мембрана на всяка човешка клетка.

И една нова научна информация, разкрита от американския кардиолог д-р Уилям Дейвис, с която човечеството трудно ще се съгласи... По волята на съдбата аз съм медицинският консултант на книгата „Пшеницата – маскираният убиец“ и втория й том „Пълно изцеление и живот без зърнени храни“ и съм длъжна да го кажа. В история на медицината се знае ясно, че по някакви причини човечеството от здраво и право изведнъж рухва в Египет. Продължителността на живота там спада до 30 год. средна възраст. Защо точно в Египет? Защото за пръв път човечеството започва да се занимава със земеделие и да сади зърнени храни. Пшеница, лимец, просо, елда, овес, ръж и ечемик. Знаете ли как изглеждат на полето? Те са трева, която връзва плод на клас. Класът е цвят, а зърното е плодът. Е, това не можем да го ядем. Ако си го позволим, цената е едно тихичко автоимунно възпаление, довело до синдром на пробитите черва при над 95% от хората. Това е равно на алергия, на автоимунни заболявания – на множествена склероза, на тиреоидит на Хашимото, на ревматоиден артрит. Да обясня – ние не сме тревопасни животни. Нямаме никаква програма за смилане и усвояване на трева. Не става дума за салатата, която е от листа, това са различни ботанически видове.

Какви грешки допускат дамите в начина си на хранене през бременността?

Най-страшното е да не пият вода, а да пият коли и всякакви други газирани глупости. Грешка е да прекаляват с кафето. То не се пие, за да се събуждаш, кафето се пие за кеф. Събуждаш се със сол №5 на д-р Шуслер, защото тя е фосфорна сол, която дава прилив на енергия на мозъка и на цялото тяло. Освен това решават да ядат за двама. Бременната не бива да се храни за двама. Тя трябва да преосмисли навиците си на хранене, да избегне неритмичното хранене и използването на храни-убийци като чипс, снакс, солети и др. подобни, пържени и подправени с глутамат изделия, маргарин, бяла захар, всички пшенични продукти, ръж, овес, ечемик и бял ориз, краве млечни продукти, свинско месо и пр. Препоръчва се петкратно хранене с превес на риба, яйца и птиче месо, продукти от лесно смилаемото биволско мляко, зеленчуци, ядки, плодове и добри мазнини с балансирано съдържание на жизненоважните есенциални омега-3 мастни киселини. Особено важно през първия триместър е използването на т.нар. биогенни храни – кълнове, мед и пчелни продукти, спирулина, които съдържат коктейл от естествени биогенни стимулатори. Важно е бременната да залага на качеството, а не на количеството. Допустимите килограми, които може да наддаде през този период, са 11–12 кг.

Как да се храним, за да имаме кърма?

Това е индивидуално. Големите бюстове имат по-малко кърма от по-малките, които по принцип са по-млечни. Добре е към края на бременността бременната да отиде да й се продухат каналчетата на млечните жлези. Вече има специални апаратчета, с които се издърпват зърната и се отпушват млечните канали, за да са проходими гърдите. За да има пълноценно кърмене, спокойствието на майката е особено важен фактор. Силният стрес може да спре кърмата. За да има добра кърма, е важно да има пълноценна комбинация от белтъчини, мазнини и въглехидрати. За да се стимулира тяхното производство, добре е да се пият отвари от коприва, копър и най-различни билки, но всяка жена трябва да опита кое действа добре при нея. Добре е да се кърми до 1 година на бебето. След това кърмата вече не е качествена, а и се създава една патологична привързаност на детето. Ролята на майката не е да си отглежда храненик. Децата ни трябва да стават самостоятелни. Трябва да научим детето си „да лети“ само. Иначе майката дори и да няма кърма, добре е да слага детенцето на гърдите си и да го гушка. В първата година от живота си детето непрестанно трябва да има усещането за закрила, любов, топлина и да чува сърцето, което помни още от вътреутробното си развитие.

 

Интервюто проведе Драгомира Иванова