През бременността нямаме време да мислим за възпитанието на бебето, защото сме заети да се наслаждаваме на коремчето си и да очакваме прегледите при лекаря с нетърпение. Разглеждаме магазините, правим списък със задължителни и препоръчителните покупки, а след това размишляваме за раждането, търсейки мнения на други майки из форумите.

Все пак, някои по-любопитни майки, купуват и литература за емоционалната интелигентност при децата. Може би тогава осъзнават и че самите те трябва да научат доста по темата, променяйки на първо място себе си. Защото децата са огледало на своите родители, те следват и прилагат примера, който мама и тати им дават.

Ето няколко стъпки, които е важно да следваме, ако искаме да развиваме своята емоционална интелигентност:

  • Стремете се към самоосъзнатост. Наблюдавайте емоциите си, обръщайте внимание на чувствата си. Хората, респективно родителите, придобили увереност в това, което чувстват, успешно управляват личните си решения и възпитават спокойни и уверени деца.
  • Постарайте се да се адаптирате бързо в различни ситуации, независимо колко трудни са те, важно е да умеете да изразявате емоциите си без преминаване на някои граници. Замислете се - ако вие не контролирате чувствата си, те ще контролират вас.
  • Не търсете мотивация в другите, намерете я в себе си. Разбира се, това никак не означа да не търсите добрия пример. Важно е обаче да осъзнаете собствените си силни черти, напишете ги, размишлявайте какво ви прави щастливи и какво ви се отдава с лекота – това несъмнено ще ви мотивира да се развивате и да блестите със собствен блясък.
  • Би било чудесно, да се сприятелите с думата „емпатия“. Определено емпатията кореспондира с емоционалната интелигентност и ще ви помогне не само в личен, но и професионален план.
  • Създавайте здрави взаимоотношения – научете се да държите на думата си, да уважавате другите, да изслушвате тяхното мнение. Бидейки родител ще си дадете сметка, че това умение е изключително ценно.

Докато децата са странични наблюдатели в живота на родители си (макар и да смятате, че те са „малки“, „нищо не разбират“ или пък „изобщо не чуват, за какво си говорите, залисани в играта“) всъщност те се изграждат като личности. Не само, че чуват, но и помнят. Бъдете внимателни и започнете да възпитавате първо себе си, за да отгледате личности, които ще превърнат бъдещето в светло.