Според данните от регистрите на община Монтана Георги и Теодор изместиха доскоро най-популярното мъжко име Иван при новородените. 

През миналата година в общината са съставени 827 акта за раждане. 723 от бебетата са родени в Монтана. Момичетата, дошли на бял свят през 2023 година са 366, а момчетата 357.

Най-популярното мъжко име е Георги. 18 от бебетата са назовани на светеца. 10 бебета носят името Теодор, по девет -  Александър и Димитър, по 8 момченца са кръстени Никола и Николай, осем носят името Ивайло, седем са Емил, седем са с името Петър, толкова са и Виктор. Ивановците са едва 6, има и четирима с името Йоан.

Около 500 бебета годишно у нас се раждат с вродени малформации на сърцето

Виктория и Никол пък са най-често срещаните момичешки имена. 11 от родените през 2023 година момиченца са с името Виктория. Никол е дадено на 10 бебета, 8 са Симоните, по пет са назовани Александра и Крисия, седем момиченца са кръстени Емилия.

И ако Георги е супер популярно име сред новородените момченца, то Гергана не се радва на такава популярност. От 357 момиченца само две са с името Гергана.

Библейски имена за момичета

Не липсват и странни имена. През миналата година в Монтана е проплакала Милост. Родили са се Зони, Дилън и Райли. Ая и Сарая също са поели първата си глътка въздух през 2023 година.

Източник: https://www.konkurent.bg/