След няколко години успешно провеждане на Училище за родители в Болница ВИТА, в което специалисти отговаряха на въпроси и даваха съвети за отглеждането на децата, потърсихме нов начин да сме полезни на нашите пациенти, а и не само на тях. Тази година стартираме нов подкаст със заглавието „Забременяването – мисията (не)възможна”.

Даянка от Един за друг: Най-малкото цунами идва много скоро

Защо избрахме тази тема?

Защото тя все още е „табу“ за много двойки, които губят ценно време в чакане преди да споделят за възможен здравословен проблем, за да получат съвет, че трябва да се консултират с репродуктивен специалист.

Недостиг на инсулини и антибиотици за деца

„Загубих години заради срам, невежество и грешни диагнози“, споделя майка на 7-месечно бебе, родено с помощта на екипа на „ВИТА Инвитро център“, след 5 години неуспешни опити и посещения при лекари, които не дават решения.

Защо е добре да родим първото си дете между 25 и 35 години

В практиката на нашите репродуктивни специалисти има комуникация със стотици жени, които посещават Центъра, загубили надежда да имат собствена рожба, след дългогодишни опити за зачеване по естествен път и отговори на неудобните въпроси на роднините, че ще имат бебе „когато му дойде времето“. Процесът на инвитро оплождане не винаги е лесен, а понякога той не е панацея, особено ако възрастта на жената е напреднала.

За съжаление много двойки пазят в тайна своите инвитро процедури, защото изпитват срам да споделят, че имат затруднения да станат родители, което също излишно ги натоварва. А лекарите са единодушни, че негативната или песимистична нагласа, както и прекаленото фокусиране върху бъдещото майчинство, не помагат на забременяването.

Бейби бум на тризнаци в 'Майчин дом'

Има много примери за мъже, които отказват да се изследват, като насърчават жените си да правят опити за инвитро оплождане, но не приемат, че е възможно здравословният проблем да е техен. Затова във ВИТА Инвитро центъра лечението започва с изследване на двамата партньори – едва тогава репродуктивните специалисти търсят подходящо индивидуално решение.

Много са историите на двойките, които извървяват успешно пътя към щастливото събитие – раждането на дете. В новия подкаст нашите репродуктивни специалисти от ВИТА Инвитро център ще споделят своя опит, ще отговарят на конкретни въпроси. Ще ни гостуват също ембриолози, психолози, диетолози. В епизодите ще представим различни гледни точки, за да отговорим на един основен въпрос „Защо не мога да имам дете?“.

Варикоцеле в детска възраст - разговор с д-р Симеон Андреев, уролог

Нашата цел е да вдъхнем надежда на двойките, за да потърсят решение, вместо да не се поддават на самообвинения, депресия и тревожност. И най-вече - да не отлагат плановете за бременност, защото времето е най-големият враг на майчинството. Ще разберете защо още в първото издание на подкаста „Забременяването – мисия възможна“, в който наш гост е д-р Лилия Димитрова, специалист по репродуктивна медицина и водещ лекар на ВИТА Инвитро център.

Д-р Димитрова има дългогодишна практика като репродуктивен специалист. Пациентите я оценяват като лекар с индивидуален подход, който не дава напразни обещания, но винаги търси начин, за да помогне на двойките.

Забелването при момченцата - разговор на живо с уролог

Водещ на подкаста на ВИТА ще бъде акушерката от Родилно отделение Ева Павлина, която от години е лектор на Училища за родители. Гледайте първия епизод на новия подкаст и следете изданията му всеки месец.