Най-подходящият, оптималният период от медицинска гледна точка за раждането на първо дете, е между 25 и 35 години. Знае се, че след тази възраст жената започва да изчерпва яйчниковия си резерв, но това не означава, че жените над тази възраст не могат да забременеят, да износят плода и да родят, обясни за БТА д-р Стефан Миринчев и добави, че това е само един от аспектите, свързани с репродукцията на жената.

Д-р Миринчев е с над 25 години опит в акушерството, гинекологията и онкогинекологията. Специалистът коментира късното майчинство, при което жени на 50 години забременяват, възползвайки се от възможностите на съвременната репродуктивна медицина.

Една на 10 жени до 37 години има проблем с яйчниковия резерв без да знае

"Благодарение на постиженията на съвременната медицината ние сме свидетели на случаи, при които жени забременяват и износват успешно дори след възраст 54-55 години. От здравна и социална гледни точки майчинството на 50 години обаче не е като това на 25. Потенциалът на съвременните акушерство, фармация и неонатология по всякакъв начин биха могли да осигурят репродукция на жената във възраст, различна от оптималната. Това от една страна би могло да влоши вече настъпили заболявания, но от друга- в голяма степен да спомогне за диагностиката и лечение на други новооткрити такива. Тук най-важна е жената-пациент, защото тя е "теренът", на който се случват забременяването, протичането на бременността и раждането. Защото жена на 50 няма здравето - общото и гинекологично на една 25-годишна жена. Вече ги има типичните болести на тази възраст: хипертонична болест, преддиабетните състояния, наднорменото тегло, промените в опорно-двигателния апарат, настъпва т.нар. предклимакс и т.н.", казва лекарят.

Бейби бум на тризнаци в 'Майчин дом'

Д-р Миринчев препоръчва поне веднъж годишно жените да се подлагат на профилактичен гинекологичен преглед.

Затлъстяването, некачественото хранене, пушенето, все по-високата честота на сексуално-пренасяните инфекции, употребата на наркотици и алкохол, повишените нивата на радиация, които се поемат ежедневно от употребата на телефони и компютри са сред факторите, които биха могли да повредят репродукцията и могат да доведат до безплодие, посочва специалистът.

По думите му профилактичните прегледи при мъжете не са по-малко важни, за да избегне двойката репродуктивната медицина.

Ендометриоза, качество на яйцеклетките и яйчников резерв

"Въпрос, който за съжаление почти не намира място в обществения дебат или се пренебрегва. При тях е препоръчително след 40 години посещение при уролог, предпазването от инфекции като хламидийната, папиломавирусната и др", поясни д-р Миринчев.

Източник: https://offnews.bg/