ДНК е по-добър индикатор от височината на родителите за предсказването на това колко високо ще порасне едно дете, твърдят учени. В най-големия генетичен анализ на височината в историята е използвана ДНК от над 5 млн. души от 281 проучвания.

Експерти твърдят, че проучването запълва значителен пропуск по отношение на разбирането за това как генетичните различия водят до различната височина на хората.

Чудите се дали ще имате момче или момиче? Нека нашият калкулатор за пола на бебето да ви помогне

„Открихме 12 000 варианта, които обясняват 40% от различията във височината, което означава, че открехваме вратата за използването на ДНК за предсказване на височината по-точно от когато и да било.

В момента най-добрият начин за предсказване на височината на едно дете е чрез средната височина на двамата биологични родители, но използвайки тези геномни данни, педиатрите ще могат да прогнозират по-точно.

Д-р Георги Стаменов, Радостина и малкият Георги - победители след тежка бременност

Това ще успокоява родителите, ако децата растат, както гените им предвиждат, или пък ще предизвика по-нататъшни медицински изследвания и ще помогне за откриването на потенциалните проблеми на по-ранен етап.

Извършихме подвиг чрез изучаването на ДНК на над 5 милиона души, което доскоро беше считано за невъзможно“, казва доктор Ейрини Марули, съавтор на проучването.

„Геномните изследвания са революционни и може да държат ключа към разрешаването на много глобални предизвикателства, свързани със здравето. Техният потенциал е изключително вълнуващ“.

Ако можем да получим по-ясна картина на черта като височината на геномно ниво, можем да използваме модела, за да подобрим диагностицирането и лечението на генетични заболявания, като сърдечни болести или шизофрения, например.

Височината на човек се определя основно от информацията, кодирана в нашето ДНК, според проучването.

Ролята, която генетиката играе в израстването на едно малко бебе и превръщането му във възрастен човек, традиционно е сложна и слабо разбрана област от човешката биология.

Учените твърдят, че техните констатации може да помагат на лекарите да установяват хора, които няма да могат да достигнат генетично предвидената им височина, което впоследствие да подпомогне за диагностицирането на скрити заболявания, които може да спират растежа им или да влияят на здравето им.

Учените смятат, че техните открития могат да се използват и в полицейски разследвания за предсказване на височината на заподозрян за престъплението по ДНК проба. Екипът планира да задълбочи изследванията за установяване на останалите генетични фактори, които влияят на височината.

„Тези останали фактори ще са по-трудни за установяване, тъй като те оказват по-малък ефект и може да имаме нужда най-малко от 20 млн. проби, за да се справим с тази задача“, казва доктор Йенго.

Още любопитни новини ще намерите в Darik Business Review