Вашето малко дете вече знае, че в корема на мама има братче или сестриче. Тази новина обаче доста го обърква. Какво ли ще е това чудо? Играчка ли, животинка ли… И малчуганът започва да ви залива с куп въпроси. Малко или много, за отговора на някои от тях сигурно ще се окаже, че не сте подготвена. Как да задоволите любопитството на малчугана така, че да ви разбере? Предлагаме ви отговори на няколко въпроса, които може би ще ви зададе вашето дете. Положително ще има и много други, но ние ви представяме само един приемлив модел.

То вижда ли през твоя пъп?

Бързо обяснете, че нероденото не може да вижда през пъпа ви. То расте, храни се, плува в един топъл басейн, който е в корема ви. Накарайте детето ви да се вгледа в своето пъпче. Нека се увери колко е вдлъбнато и напълно „херметизирано“. Ето защо и бебето вътре в корема ви не може да види нещо през вашия пъп, който също е „заключен“.

Помощ от „9 месеца“. Излишно е да се впускате в многословни обяснения. Избягвайте да отговаряте и с непознати думи, например, че бебето плува в околоплодните води. Такива подробности само ще обременят мъничкия мозък на малчугана и напълно ще смутят представите му за бебето в корема. И без това неговите мисли понякога са твърде странни и нелогични…

Храни ли се бебето в корема?

Можете да разкажете на детето си, че бебето получава „храната” си през пъпната връв, която го свързва с мама.  Нарисувайте му какво представлява тя – нещо като маркуч. През нея онова, което мама яде, но напълно смляно, преминава към бебето. Пояснете на малчугана, че мъничето не може да поема нищо с устата си. За детето ви ще е интересно, ако му кажете обаче, че бебето в коремчето ви никога не гладува и че винаги има храната, която му е нужна. В пъпната връв по всяко време има достатъчно храна за него.

Помощ от „9 месеца“. Теоретично плодът си набавя хранителните вещества от кръвта на майката. Ако обаче предложите тази формулировка на детето си, вероятно то ще се шокира – как някой може да се храни с… кръв?! Чак след като навършат 8 години, децата могат да проумеят, че хранителните вещества в утробата се пренасят чрез кръвта на бременната. Когато обяснявате на детето, не забравяйте да споменавате, че и при него всичко е било както при бъдещото бебе.

Ами къде пишка?

Не се смущавайте от този въпрос и отговорете директно – пишка в корема ви. Допълнете, че пие вода от басейна и пишка. Вкусът на тази вода му харесва, защото е леко сладък. Ако бебето пие повече, съответно и пишка често.

Помощ от „9 месеца“. Обикновено децата не се сещат да питат къде отива изпишканото. Затова е излишно да обяснявате за затворения кръговрат в околоплодния мехур. Положително малчуганът ви силно ще се стресне, ако узнае, че бебето пие и от това, което е изпишкало.

Тъмно ли е в корема?

Точният отговор е: не е толкова тъмно, ако навън е светло и мама не е много облечена. Можете да добавите, че вътре по-скоро прилича на стая, в която са поставени червени кадифени завеси, през които прониква слънцето.

Помощ от „9 месеца“.  Накарайте детето да освети корема ви с джобно фенерче. Много неродени реагират на източник на светлина. Ако и вашето мъничко същество е сред тях, то ще изрази интереса си с подритване или с помръдване, което ще се види върху повърхността на корема ви. За малчугана това ще е много интересно представление. Съветваме ви обаче да не прекалявате с този експеримент, защото нероденото може да се изнерви и умори.

Чува ли ме?

Обяснете, че до бебето в корема достигат гласове и шумове от околната среда и че то дори може да различава гласовете. Особено обича гласа на мама, но му е приятно да чува и тъничкото гласче на голямото братче или сестриче.

В корема никак не е тихо – там звучат ударите от сърцето на мама и шумовете от нейното кръвообращение. Но не е и толкова шумно, колкото в средата, в която родителите и близките живеят.

Помощ от „9 месеца“. Усещането за шума в корема може да илюстрирате, като пуснете по-силна музика и ако нероденото не спи, то бързо ще откликне с ритниче или помръдване.

По цял ден ли спи?

Не, то също като хората понякога спи, понякога е будно. Когато е будно, мама може да усеща как се протяга, размахва ръце и движи крака, хълца… Обикновено то спи, когато и мама спи. Често обаче е изморено и спи и през деня.

Помощ от „9 месеца“. Че бебето е будно, детето може да разбере, ако сложи ръката си на корема на мама. Бъдете нащрек – някои любознайковци никак не са нежни и могат да натиснат с всички сили корема на мама. Това като че ли е сред първите им репетиции в двубоя със задаващата се „конкуренция“.

Как ще излезе от корема?

Започнете с разказа как и малчуганът е излязъл на бял свят. Това е станало, когато вътре в корема му е станало много тясно, а и той вече е бил достатъчно пораснал, за да живее при мама. Не се притеснявайте да обясните, че майките имат един отвор между краката, през който бебето излиза. Това е изтощително и някои новородени се нуждаят от помощ, за да тръгнат към мама и татко. Затова им помагат лекари и акушерки.

Помощ от „9 месеца“. Не споменавайте нищо за болките при раждането! Най-вероятно това ще уплаши малчугана и той ще изпита гняв към бебето, защото причинява болки на мама. Затова нека отговорът ви да е точен, но по-лаконичен.

То има ли играчки?

Обяснете, че обикновено бебето в корема си играе с пъпната връв. Още е много мъничко за други занимания. Когато хване пъпната връв, то я плъзга между пръстите си и това му е забавно. Понякога обаче се забавлява и като лапа и изважда палчето от устата си. Така най-често се успокоява и заспива.

Помощ от „9 месеца“. Ако имате снимка от ехограф, на която се вижда как нероденото играе с пъпната връв, покажете я на детето. Или го вземете на някой от прегледите при акушер-гинеколога, за да се запознае директно с вътреутробния живот на бебето. Тригодишните деца вече могат да разпознават детайли от ехографските снимки.

И аз ли бях в корема?

Разбира се, че и малчуганът е бил във вашия топъл басейн. Уверете го, че докато е живял там, мама и татко много са му се радвали и са го милвали през корема. Говорели сте му, пеели сте му и сте му пускали различни песнички. Обяснете, че когато вече сте разбрали, че ще е момче (момиче), сте избрали и името му и сте „разговаряли“, обръщайки се към него с това име.

Помощ от „9 месеца“. Предложете на детето да ви каже как иска да се казва неговото братче (сестриче). Най-вероятно то  ще е гордо, че ще е „кръстникът“ и един ден ще се хвали с това.

Съвсем скоро „9 месеца“ създаде две тематични Фейсбук групи с цел да предоставя на членовете им проверена информация, ексклузивни срещи със специалисти, специални подаръци от партньори и разбира се, да им осигури уютно пространство за комуникация и взаимопомощ. Очакваме ви и там!

Ако желаете, можете да се присъедините към тях още сега:

Зачеване, бременност и раждане

Майките на „9 месеца“