Току-що сте съобщили новината, че сте бременна, а вече роднини, приятели, съседи и… дори продавачката в кварталния супермаркет се надпреварват да ви засипват с мъдри съвети какво трябва да правите (и най-вече да не правите) през 9-те месеца. Кога обаче можете с отворени „уши” да приемате съвети и кога е по-добре да имате едно наум? Какви всъщност са плюсовете и минусите на най-верните съветници през бременността…

Приятелката без деца
Плюсове.
Тя е преминала с вас през огън и вода. Пред нея можете без притеснение да споделите най-големите си страхове и да получите искрен съвет. Тя ще ви помага бебешката тема да не ви обсебва изцяло и ще ви разсейва от тревогите, типични за 9-те месеца.


Минуси. Готова е да изслуша с интерес и загриженост терзанията ви коя клиника да изберете за раждането. Все пак обаче внимавайте да не прекалявате с „бременната” тема. В противен случай рискувате да я отегчите.

Майката
Плюсове. Тя ви мисли най-доброто и винаги е насреща за помощ и съвет. Със силата на майчината си нежност съумява да ви успокои така, както никой друг не може. Готова е да направи всичко, за да ви облекчи и да ви накара да се почувствате спокойна.


Минуси. Мнението й не винаги е обективно, а когато възникне проблем, възможно е да се паникьоса дори повече от вас. Освен това не е в час с най-новите тенденции, препоръчвани от акушер-гинеколози, диетолози и т.н. Нейната бременност е… от други времена, в които са били актуални съвсем други предписания.

Други бременни и млади майки
Плюсове. „Не питай старило, а патило” – няма по-актуална поговорка, когато става въпрос за месеците на бременността. За да добиете реална представа за пътя, който ви предстои да извървите, допитайте се до онази, която вече е минала по него.
Бъдещата майка най-добре ще разбере неволите ви с натежалия корем или тревогите ви около ехографския преглед, а младата майка ще ви помогне да се подготвите за бъдещата си роля на родител.


 

Минуси. С повечето от тях ви свързва само бебешката тема. Това неволно може да ги превърне във ваши конкуренти. А понякога и в съдници – винаги ще се намерят бременни, които ще намекват, че правят нещо „по-правилно” от вас. Освен това във всеки разказ за раждането например има субективен елемент. Описанието на страховита история (подправена с щипка натурализъм) за травматично раждане героизира родилката разказвач, но във вас той може да отключи безпочвено големи страхове.

ИМЕННИК ЗА МОМЧЕТА И МОМИЧЕТА

Акушерката
Плюсове. С богатия си опит и компетентност тя може да ви вдъхне увереност, че ще се справите с всички трудности, които ви очакват през 9-те месеца. Можете да я разпитвате подробно за родилния процес и да получавате детайлни отговори, които ще разсеят много митове и мъглявини в представата ви за раждането. 
Минуси. За жалост тя е само частично на ваше разположение. Срещите ви с нея са епизодични и обикновено в самия край на 9-те месеца. Ако пък се случи да попаднете на акушерка, която не е особено комуникативна и не откликва на емоциите ви, има риск разговорът ви да има обратния ефект.

Лекарят
Плюсове. Той е човекът, в чиито професионални съвети задължително трябва да се вслушвате. Съвсем разбираемо той държи първото място в класацията на съветниците през 9-те месеца. Лекарят е строг с вас, когато се налага, но е и вашият най-добър утешител, когато сте тревожна.
Минуси. Измежду купищата изследвания, прегледи и върволицата пациентки не остава много време за разговори и словоохотливост. В резултат често доста въпроси остават без отговор и много теми – недоизяснени.

Бъдещият татко
Плюсове. Той е най-голямата ви опора през бременността. Склонен е да ви прощава често непредвидимите ви реакции и абсурдните капризи.
По-рационалното му мислене може да ви даде друга, по-трезва гледна точка към проблем, който виждате единствено през призмата на емоциите.
Минуси. Не забравяйте, че през 9-те месеца вашата половинка също преживява вътрешни дилеми и емоционални бури. Пък има и теми, които можете да споделяте само пред жени, за да получите полезен съвет и истинско разбиране.

Ирина Недева, психолог