Истинска радост настава и за родителите, и за децата, когато цялото семейство замине за първи път на почивка. Как обаче малкото човече възприема водата в морето и дали тя не му се струва прекалено опасна и непозната?

За предпочитане е, преди да стегнете куфарите към така бленуваната почивка, да заведете детето на басейн. Със сигурност след няколко часа то вече ще играе, ще се цамбурка и ще ви пръска. Водата ще се окаже истинско предизвикателство. Тя е много по-различна от всичко, с което детето се е сблъсквало досега – искри, мека е и се стича по кожата. Наистина е забавно за най-малките, които откриват колко вълнуващо е да прекарат няколко часа около басейна. Важно обаче е детето да спазва няколко основни правила за безопасност.

Напред към водата

Колкото и да ви се иска да заведете малкото си на басейн, добре е да изчакате, докато навърши поне 1 ½ години. Така то ще може стабилно да ходи и няма опасност да падне във водата. След още половин година спокойно ще може да заминете на почивка на море. Изберете място, където има детски басейн. Като предпазна мярка купете на малкото човече пояс или му сложете надуваеми плувки на ръцете. Така то ще е напълно защитено каквото и да се случи.

Община Бургас предлага водни занимания за бебета и малки деца

Едно от основните правила при първия контакт на детето с водата е всичко да става постепенно. Не го хвърляйте в басейна, без то да очаква. Някои родители смятат, че по този начин малчуганът веднага ще се научи да плува. Факт е, че новородените бебета имат инстинкт за плуване, но той трябва да се тренира и усъвършенства по специална техника. Няколко месеца след раждането детето губи тази своя способност.

При първия контакт с водата най-важно е доверието между родителя и детето. Малчуганът не трябва да изпитва страх от непознатото. Дори и при най-малкия намек, че не се чувства добре, се отдалечете от басейна. Говорете на детето спокойно и нежно, докато го водите към водата. Обяснете му какво ще правите. Не ръкомахайте и не правете резки движения. Не му показвайте „как правят плувците”. Ако то плаче и се дърпа, не го насилвайте и не го принуждавайте чрез сила. Влезте в басейна и протегнете ръце към детето. Така то ще разбере, че няма нищо страшно и водата не е опасна. Оставете го да преодолее притеснението си само, да се забавлява, както то реши. Когато се почувства напълно готово, ще пожелае да влезе в басейна.

Игри край басейна

След като малчуганът е преодолял страха си от водата, това не значи, че всичко е приключило. Той трябва да се почувства напълно сигурен в басейна. Едва след това ще тича без проблем и вие ще се убедите, че когато заминете на почивка, малкото човече няма да се притеснява от морските вълни. Игрите са най-добрият начин да помогнете на детето си да свикне с новата обстановка. Влезте във водата и застанете на колене, така че да сте на височината на малчугана. Протегнете ръце към него и го потопете във водата. Важното е главата му винаги да е на повърхността. То само ще ви подскаже кога иска да се гмурне. Завъртете го около вас, така че да усети водата. Може да „плува”, като го държите под мишниците и обикаляте басейна. Внимателно следете реакциите му. Дори и при най-малкия намек, че се чувства дискомфортно, го извадете от водата.

Плуването развива мозъка на бебета

Не забравяйте фотоапарата, за да запечатате тези първи моменти. След време ще си спомняте как докато с едната ръка здраво стиска мама, а с другата докосва водата – така непозната и примамлива, малчуганът е направил първите си опити да плува.

Текст: Д-р Бистра Петрова, педиатър