С водните занимания се лекуват пъпна херния, следродова пареза на раменцата, както и криви ходилца.

Кой е той? Стоян Церовски е завършил НСА, специалност „Плуване“. От десет години е инструктор по плуване на деца и младежи с физически и ментални увреждания. От седем години обучава и бебета. Това се случва спонтанно, след като родителите все го питат дали не могат да пуснат в басейна и по-малките си деца. Стоян е усвоил техниката на преподаване в Испания, където ходи вече няколко пъти, за да се усъвършенства. Прилага още руски методи, като създава и собствени. С бебетата работи в JK FITNESS.

Не чакайте детето да порасне, за да го запишете на плуване. Добре е още докато е съвсем малко да му предоставите удоволствието от водния спорт. Повечето треньори по плуване, занимаващи се с бебета, препоръчват на родителите да заведат децата си още когато са на 3–6 месеца. Новото забавление на бебето ще закали организма му, тялото му ще укрепне, детето ще спи по-спокойно и по-рядко ще боледува.

Монотонният плач вещае проблеми с говора?

Температурата на водата трябва да е между 34 и 37 градуса, за да му е приятно. Добре е на малките да се слагат специални пелени бански, които са за многократна употреба и струват около 15 лв. Съществуват и хартиени варианти за еднократна употреба. Инструктурът Стоян Церовски придържа бебетата по специален начин, за да не глътнат вода, и им показва движенията, които да повтарят. След няколко тренировки бебетата обикновено се гмуркат. При най-малките това означава да си потопиш лицето в басейна.

Стоян Церовски обяснява, че е възможно, когато кърмачето се потопи за първи път в басейна, да поплаче и да потърси с поглед майка си, но това бързо отшумява. После идват усмивките и удоволствието от пляскането във водата. От годините опит с децата инструкторът може да разбере какъв характер има малкото още щом се запознаят. Това е от основно значение, за да прецени как да подходи към него. Някои деца са по-дисциплинирани и спокойни, а други плачат за мама и отказват да направят каквото и да било. Ако учителят види, че бебето не се отпуска, понякога моли родителя да се скрие и то бързо се съсредоточава в новите занимания.

Д-р Георги Стаменов: Приемайте прегледа за рак на гърдата като нещо задължително

Докато в чужбина родителите влизат в басейна и те показват упражненията на децата си, у нас тази практика е забранена. Затова всичко е в ръцете на Стоян. Първоначално той поставя бебето на краката си, за да седне и свикне с новата среда. „Хващам му ръчичките и му показвам как да пляска с тях, да си поиграе. Нося го по водата в различни посоки, обръщам го по гръб, говоря му. Най-важното е да се отпусне“, обяснява инструкторът. Бебето научава няколко общи упражнения за развиване на мускулатурата с ръце, с крака, като прави махове напред, назад, ритане, движение, наподобяващо каране на колело.

Първото занимание във вода е не повече от десетина минути. Следващите стигат до 15–20 минути. Бебетата лесно се уморяват, така че толкова дълга тренировка им е достатъчна. Ако са на годинка, тренират и по 20–25 минути. По време на занятията малките се забавляват с различни помощни уреди, които Стоян е донесъл от Испания. Например бебето може да се хване за „макарон“, който помага за задържане на повърхността на водата, да получи надуваеми ръкавелки или да си играе с водните патета, мечета и топки. Стоян е ушил по поръчка шапка с плавници, която се слага на главата на бебето, и така то плува по гръб спокойно, без да потъва. Инструкторът разказва, че една от ученичките му, която е на година и няколко месеца, вече плува сама по корем и по гръб. Имат си дори специална игра. Стоян поставя джапанките й на дъска в края на басейна и тя му ги донася. Момченце, което е на същата възраст, вече се гмурка безстрашно на дъното и вади оттам рингове, поставени от неговия учител. „Има дни, когато на детето не му се плува и аз го изваждам. Няма защо да го мъчим – обяснява инструкторът. – Някои бебета започват да плуват самостоятелно, преди да проходят, и това им помага по-бързо да запристъпват по земята. Заниманията във вода се отразяват на координацията и равновесието на малките. Нещо повече – с плуване се лекуват пъпна херния, следродова пареза на раменцата, както и криви ходилца. Освен неимоверно удоволствие то предоставя и огромни ползи. Естеството на движенията във вода помага за заздравяване на мускулите на бебето, за развиване на координация и усвояване на способности, които иначе се учат много по-късно в процеса на прохождане. По този начин плуването развива мозъка на най-малките и им помага да напредват много по-бързо в развитието си. Освен това то дава възможност на бебетата подсъзнателно и бързо да установят контрол над дишането си. То стимулира и сърдечно-съдовата система и подсилва съпротивителните сили на организма.

Стоян препоръчва заниманията да се провеждат два пъти в седмицата, за да има натрупване на знания и прогрес. Ако са само веднъж, бебето ще забрави какво е правило предишния път и напредването ще е по-бавно.

Едно наум

За да носи плуването ползи, а не вреди, е добре да се спазват някои правила. Важно е да се избере специален басейн за най-малките – със стриктна хигиена на водата. Продължителността на „уроците“ не бива да е повече от 15–30 минути. Отговорните треньори, които се занимават с бебета, ще изискват сертификат от личния лекар, че детето е здраво. Важно е също никога да не го водите на басейна, ако в предишните няколко дни са му поставяли ваксина или ако скоро е страдало от екзема, отит, хрема.

Първи грижи за новороденото у дома

Добре е да имате едно наум и че при някои деца хлорът предизвиква алергични реакции, затова не бива да се прекалява с плуването на най-малките или да се избере вариант за воден басейн, в който водата не се обработва с хлор.

Според психолози бебетата до 6 месеца нямат усещане за страх

Едва след 6-ия месец бебетата реагират на дразненията по-осъзнато и първите страхове са налице. Освен че се чувстват много добре във водата, малките имат вроден рефлекс да задържат дъха си под вода. Съвсем мъничките бебета успешно се потапят до 6–7 секунди под вода и ни най-малко не се притесняват. Рефлексът изчезва около 6-ия месец, но ако сме го стимулирали дотогава, страхът от потапяне е много по-малък и паника няма. Заради това най-подходящата възраст едно бебе да започне да плува е 3–5 месеца. Тази възраст е препоръчителна. Ако сте решили уроците по плуване да започнат наистина рано, важното е бебето да може да държи главичката си изправена.

Текст: Драгомира Иванова