Разликата между човека и животните може да се забележи и по бебешкия плач... Приликата в мелодията и ритмиката между гласовете на майката и на кърмачето подсилва близостта им на подсъзнателно ниво.
В това са убедени учени от Института по когнитивни и мозъчни науки „Макс Планк“ в Лайпциг, Германия. Изводът е направен след детайлни анализи, които разкриват, че за разлика от малките маймунчета, чийто плач е монотонен, бебетата още с първите си викове показват, че притежават определен речеви потенциал и са способни да говорят.

Писмо от мама до бебето в утробата...

Жан плаче различно от Йохан
Много преди да настъпи времето на първите думи, детето е особено внимателен слушател. Оказва се, че то е същински гласови експерт и се учи на майчиния си език... още от утробата. Това доказват немски изследователи от Вюрцбург, които много задълбочено изучават бебешкия плач. След детайлен анализ на записи те забелязват, че френските бебета надават рев с мелодия, която се покачва към края – типично за френската реч с поставяне на ударенията в края на думата. За разлика от тях немските кърмачета плачат с интонация, по-мощна в началото и затихваща към края.
Според учените този механизъм на имитация има и „засекретена“ цел, обусловена от еволюцията. Приликата в мелодията и ритмиката между гласовете на майката и на кърмачето подсилва близостта им на подсъзнателно ниво.Монотонният плач вещае проблеми с говора?
За разлика от шимпанзетата, бебетата имат удивителен репертоар от мелодии и динамика на плача.  Оказва се, че  това тоново разнообразие дава представа за по-късното развитие на речевите способности.

Колкото повече звукови разновидности има бебешкият плач през първите седмици след раждането, толкова по-голяма е вероятността детето да има по-добри речеви умения на 2–3-годишна възраст. Ако мелодията и тоновете на плача са твърде монотонни, това може да предвещава проблем при проговарянето.
Затова съветът на експертите е, когато чуят бебешкия плач, родителите да не тичат на секундата с биберона залъгалка, а да утешат бебето си с нежни думи и спокоен глас. Така, още на този ранен етап, те поставят основата, на която детето ще изгради речевата си компетентност. Не само в емоционален аспект, но и във връзка с бъдещите му комуникативни умения не е добре бебето да се оставя да плаче продължително време. В този случай плачът става монотонен и стимулиращият ефект за речта се загубва.

Една сбъдната 17-годишна мечта

Индийските родители – с най-здрави нерви
В Индия никой не се изнервя от бебешкия плач. Според наблюденията на психолози прагът на търпимост на родителите от западноевропейските общества е значително по-нисък в сравнение със събратята им на Изток. Истина обаче е и че поради съжителството на различни поколения на едно място индийските родители имат повече помощници в грижите за бебето. Все ще се намери някой роднина в къщата, който да отмени мама и да успокои ревящия мъник... 

Следете нашите новини и интересни истории на страницата ни във Фейсбук

Гледайте полезни лекции за родители в YоuTube канала ни

Не пропускайте новия ни брой

Последвайте "9 месеца" в Instagram