Всяка жена носи в сърцето си скритата мисия да стане майка. Съзнателно или не, тя се подготвя за това през целия си живот. Когато бебето се бави, а няма доказана причина за това, можем да използваме няколко простички стъпки, с които да укрепим работата на репродуктивната си система и да повишим шанса за зачеване:

ВОДА – Когато говорим за началото на новия живот, започваме именно с мястото, където е започнал и нашия живот – във вода. Бебето в нашата утроба също е 95% вода, пие вода през всичките 9 месеца, плува във вода и диша вода. За него нормалната среда е водна. Животът на сперматозоидите и яйцеклетките също започва във водна среда, затова и двамата родители трябва да бъдат добре хидратирани. Необходимото дневно количество е 30-40 мл. на кг. тегло.

ПРЕЧИСТВАНЕ НА ОРГАНИЗМА – има патогенни организми, които може да живеят в тялото на майката и да попаднат в телцето на зараждащото се бебе. Някои от тях пречат поначало на зачеването, а други може да причинят заболявания, с които детето се ражда. Токсините в тялото и на двамата родители замърсяват и физически, и информационно сперматозоидите и яйцеклетките и всичко това се предава на бъдещото бебе . Когато няма условия за износване на здраво дете, изобщо може да не настъпи бременност или да се изхвърли плодът.

Пречистване два пъти в годината е необходимо и разумно преди бременността. Докато правите опити за бебе обаче, не се подлагайте на дълго гладуване или на тежки детоксикационни програми, защото може да се потисне овулацията. Лек детокс, препоръчан от нутриционист, е по-подходящ при подготовката за бременност.

ХРАНЕНЕ – Добре е и двамата родители да изключат от менюто си всички храни и напитки, които съдържат отрови: консерванти, оцветители и подобрители, тежки и рафинирани мазнини, месни продукти, колбаси и др., меки сирена и пушени храни, алкохол, цигари, наркотични вещества, лекарства, пържено, сладко, пакетирани и консервирани храни. Колкото е по-близка храната до естественото си състояние, толкова по-подходяща е тя: свежо и прясно еко месо (приготвено на пàра, чрез варене или печено), натурални млечни продукти (в неголеми количества, тъй като прекомерната употреба може да попречи на формирането на сперматозоидите и да създаде условия за гъбични инфекции), пресни яйца, пълнозърнести храни, бобови, ядки и семена, свежи зеленчуци и плодове, според сезона.

Подходящо е да се включат и някои хранителни добавки:

  1. ФАКТОРИ, РАЗЛИЧНИ ОТ ХРАНЕНЕТО – Както знаем, стресът е един от факторите, които биха могли да възпрепятстват зачеването, затова програмата за повишаване на фертилитета, включва психо-емоционален баланс и духовно усъвършенстване, движение, дишане на чист въздух, анти-стрес техники, почивка и информираност за бременността, раждането, кърменето и отглеждането на детето!

Тъй като жената не разбира, че е бременна веднага след зачеването, най-разумно е подготовката за бременността да започне 3-4 месеца преди опитите за зачеване. Толкова е и времето, през което яйцеклетката узрява и се подготвя за овулацията. Колкото по-голяма и нахранена е тя, толкова по-голяма е вероятността за зачеване на здраво бебе.

В България всяка двойка, желаеща да се сдобие с бебе, има възможността да се включи в 3-месечната онлайн програма „Супер БЕБЕ“ - за повишаване на фертилитета и подготовка за бременност. Програмата е разработена от екип специалисти, лекари, нутриционист, психолози, физиотерапевт, йога, анти-стрес специалист и др., които са на ваше разположение през целия период на програмата. Благодарение на Фондация „Мечта за дете“ всеки месец по 2 двойки могат да се включат в програмата напълно безплатно.

Пожелавам на всички бъдещи родители лесно зачеване, лека бременност и раждане! И нека не забравяме, че най-важната роля за създаването на дете играе Любовта!

Елена Терзиева; Нутриционист; Създател на Програма Супер БЕБЕ