Е, дами, дискусията на тема „Кърмене“ в уеб предаването на списание „9 месеца“ отмина, но продължава да буди интерес.

Всички, които са я пропуснали, имат възможност да я гледат в нашия YouTube канал – абонирайте се, за да получавате известие за всяка нова лекция.

Елена Василева, акушерка, сподели как работи лактацията и разкри защо засукването е ключ към успешното кърмене. Любимата на множество бъдещи и настоящи майки Елена не пропусна и насоките относно правилната позиция на бебето по време на кърмене. Оказа се, че съществуват някои изключително ценни похвати, които ще улеснят мама, ако тя ги приложи.

Един от акцентите в разговора бе „късата юздичка“. В случаите, когато движенията на езика са ограничени, много често бебето не може да отвори уста достатъчно широко и да обгърне правилно зърното, вследствие на което майката често изпитва болка – зърната на гърдите могат да се наранят и да започнат да кървят. Бебето също се изморява по-бързо и спира да суче далеч преди да се е наситило, което от своя страна води до по-често хранене, болезнени гърди, свръхстимулация и продукция на кърма, която остава в гърдите и може да доведе до мастит.

Не пропуснахме да поговорим и за преждевременно родените бебета – годишно 10% от новородените се появяват на бял свят по-рано от очакваното. В този случай особено важна е ролята на изцеждането, не на последно място и изборът на помпа.

Гледайте целия разговор още сега: