Ето, че и шести епизод от поредицата „Pufie Talks с любими специалисти“ намери своето място сред всички останали видеа, които можете да откриете в YouTube канала на Pufies Bulgaria. Следите ги, нали? Създаваме ги с внимание за вас, мили родители, защото приемаме за своя мисия да ви помагаме и подкрепяме в най-важния ви период – бременността, раждането и появата на бебето. 

Този път наш гост бе Михаела Ангелова, психолог и семеен консултант. Поговорихме си за емоционалното здраве на майката и разбрахме как и защо е важно да се грижим за себе си, да си отделяме време и да не пренебрегваме своите нужди. С усмивка и любопитство, въпросите отново задаваше Никол Станкулова – ролята на водещ и отива и сме щастливи да споделяме приятни моменти с нея. 

Pufie Talks с любими специалисти – Имунитет на детето от 0 до 2 г. с д-р Теа Александрова

А сега, нека надникнем в полезния разговор и разкрием някои основни акценти, на които наблегнахме. 

Когато бебето дойде, животът на мама и татко се променя изцяло. Как да намерим баланс между новите задачи и необходимите лични нужди? Ето какво съветва Михаела Ангелова: „Важно е майката и бащата, още в началото, да бъдат екип, да бъдат партньори и заедно да си взаимодействат, да си комуникират.“ Ако е възможно, нека майката си отделя поне по 1 час на ден, в който бащата или други близки помагат за грижите. Жената се нуждае от сън, нейно лично време, което да я съживява и да и напомня, че макар и майка, тя е преди всичко жена. Да не забравяме: щастлива мама = щастливо и спокойно бебе.

Родилна мъка и следродилна депресия - каква е разликата между двете и как да си помогнем, ако се сблъскаме с тях? Нашият гост ни сподели полезна и ценна информация. Изпитваме нежелание да се грижим за бебето, чувстваме апатия и потиснатост - спокойно, състоянията са нормални. Помощ трябва да потърсим тогава, когато нежеланието да се грижим за себе си и да излезем от дома си продължи прекалено дълго време. Важно е „да не бъдем толкова критични към себе си, защото това са наистина едни 9 месеца, в които това тяло е направило чудо, създало е чудо“. Трябва да сме благодарни на тялото ни, защото то ни е дало най-важното нещо – нашето бебче. 

Често майките обичат да се сравняват с другите. Дали това е добре и как ни влияе то? Според Михаела ние имаме един вътрешен глас, който независимо дали сме в ролята на майка, си говори с нас. Често обаче отказваме да го чуем, а всъщност именно той знае най-добре какво и как да направим за детето си. Нека се доверим на себе си и да приемем, че ние сме перфектни родители за нашето дете. Защото да, такива сме! 

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Мама се тревожи, изпитва страх и е неспокойна – дали бебето усеща това? Категорично отговорът е: „Да!“ Михаела ни обясни подробно защо това е така. 

Наред с всички полезни съвети, които споделихме, не пропуснахме да ви припомним и за чудесните награди, които можете да си спечелите. Да, сигурни сме, вече знаете как. А знаете ли кой е поредният въпрос, на който трябва да отговорите? 

Гледайте епизода, за да разберете: