Следите ли поредицата „Pufie Talks с любими специалисти“? Излъчваме епизод след епизод, срещаме ви с добри специалисти и поставяме фокус на всички важни теми, които будят въпроси в съзнанието на мама, а разбира се, и на татко. Помагаме ви с ценни насоки и се стремим да ви представим богата информация, от която да черпите опит и да се чувствате уверени в себе си и в грижите, които полагате за бебчо. Сигурни сме, че успяваме.

Кой ли ни беше на гости в последния излъчен епизод? Имахме удоволствието да бъдем в компанията на д-р Теа Александрова, лекар в спешно отделение по педиатрия и автор на инстаграм профила mamadoc.bg. С нея, в уютното ни пространство, бе обичаната Никол Станкулова. Имаше различни въпроси, ценни насоки и забавни моменти. Обърнахме внимание на детския имунитет и разбрахме как да го подсилим, за да бъдете детето ни здраво, а ние, родителите – спокойни. 

Pufie Talks с любими специалисти – Кърмене с Ася Демирева
 

Дали е добре да срещаме малчо с много хора? Д-р Александрова ни даде съвет да избягваме масови събирания, особено в първите 40 дни от живота на бебето. Да, общуването развива мъника и контактите с външния свят помагат за изграждане на имунитета, но е добре да сме предпазливи в ситуации на пандемия, грипна епидемия.

Помощ! Бебето лази, лапа си ръцете и забравя за своята хигиена – какво да правя? За родителите стерилността е изключително важна за здравето на мъника. Когато не успяват да се справят с нея, притесненията са безброй. Ето какво ни сподели нашият гост: „Да се освободим от това бреме, че детето трябва да живее в стерилна среда, няма как да го избегнем, колкото и да чистим, дори въздухът не е стерилен.“ Детският организъм е изключително силен, затова е важно да имаме доверие в бебенцето, то ще се справи.

Да подкрепяме ли имунната система? Да, ако има нужда - първи признаци на разболяване или други притеснителни индикации. Но д-р Александрова е против безкрайното редуване и преминаваме от един, на трети, на пети имуностимулант – така объркваме организма на детето.

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Влияе ли кърменето на детския имунитет? Не пропуснахме да отговорим и на този въпрос. Разбира се, разбрахме повече и за приема на витамин D

В края на нашия разговор припомнихме за вече познатата ви томбола с награди, а също ви зарадвахме и с новината за още, допълнителни подаръци. 

Какво и как можете да си спечелите? Гледайте епизода, за да разберете повече: