Първото зъбче пониква между 6-ия и 12-ия месец. Повечето майки са наясно, че това радостно събитие се съпътства с внезапна раздразнителност, повишено слюноотделяне и загуба на апетит. Не се притеснявайте, ако първото зъбче избърза или закъснее.

Колкото по-рано заведете детето на зъболекар, толкова по-добре. Нека първата консултация да е в периода 6 – 12-месечна възраст – още преди да е възникнал някакъв проблем. Така ще избегнете неприятния в повечето случаи първи контакт със стоматолога. Вашето слънчице няма да отива със страх при него при следващите посещения.

ГРИЖА ЗА ЗЪБИТЕ ПРЕЗ БРЕМЕННОСТТА

Особено важно е, когато детето Ви навърши 2 ½ години, т.е. след окончателния пробив на всичките временни зъби, отново да го заведете на детски стоматолог. След това прегледите да са на всеки 6 месеца. Честотата може да варира в зависимост от устната хигиена, хранителните навици и др.

Децата обаче ги е страх и нерядко родителите попадат в ситуация на подчинение пред този страх. Това е сериозен проблем, с който д-р Вера Давидова е запозната отлично.

Eто какво споделя самата д-р Давидова: 

Написах „Макси при зъболекаря“, за да помогна и на децата, и на родителите им да се чувстват спокойни по време на детските посещения в зъболекарския кабинет. Това е книга, която въвежда малчуганите по забавен и интересен начин в зъболекарския кабинет.

В-19 годишната ми практика като стоматолог неведнъж са ми задавали въпросите:

Кога е най-добре да заведа детето за първи път на зъболекар?“

Как да го подготвя?“

Възможно ли е децата да посещават зъболекар с желание?“

Да, възможно е! Опитът ми и като стоматолог, и като родител, показва, че през игрите и книжките децата учат най-лесно. Те ги подготвят за това, което им предстои и им дават сигурност, че ще се справят.

Заедно с Анастасия Грозева – психолог и психотерапевт и Гергана Николова, която направи илюстрациите към книжката, създадохме образа на Макси. Малчуган, с който детето може да се идентифицира и му помага да преодолява промените, въпросите и страховете, които биха възникнали около посещението при зъболекар. За децата е по-лесно, когато вече знаят какво да очакват в зъболекарския кабинет и следват примера на Макси. А за да се справи той със страховете си му помага любимата му играчка – динозавърчето Рекси. С помощта на деликатния подход на д-р Еми и подкрепата на нейната помощничка Мими, Макси изгражда увереност и приема посещението като игра.

Освен увлекателната история за Макси, в книжката са включени 6 игри за оцветяване, рисуване и изрязване, които да направят преживяванията, свързани с посещенията при зъболекар наистина забавни. Децата сами могат да преглеждат и лекуват зъбките на своя любима играчка у дома с инструментите, които сами са изрязали от приложението на книгата. Има и стикери-награди за малчуганите. А също и съвети от психолог и стоматолог, насочени към родителите.

Постарахме се да бъде лесно четима и като шрифт – използван е Adys, разработен за улеснение на хора с лека до средна степен на дислексия. Макси при зъболекаря“ е забавен и ценен помощник във важния процес по грижа за детските зъбки.

 Научете повече на https://www.davidovadental.com/bg/books