Тази сряда поредицата „Pufie Talks с любими специалисти“ ви представи поредния полезен епизод, който имаше за задача да обогати знанията на бъдещите и настоящи родители, да ги подкрепи в техните тревоги и да успокои притесненията, ако такива са налице у дома. Имахме удоволствието като наш трети гост да посрещнем Ева Павлина, акушерка в Болница „Вита“. С нея си поговорихме подробно за грижите около мъничето, но разбира се, не пропуснахме да обърнем и специално внимание на майката. Всички знаем, че когато мама се чувства добре, спокойна и щастлива е, то тогава и бебето расте здраво, будно, усмихнато и радостно. 

Pufie Talks с любими специалисти – Раждане с д-р Мая Василева

Водещ в трети епизод бе Никол Станкулова. Не липсваха усмивки, имаше весели моменти, но преди всичко се опитахме да бъдем максимално полезни. Сигурни сме, че успяхме. А как протече разговора и на кои въпроси се фокусирахме? Време е да разберем. 

Бебето е тук, прибираме се у дома, предстои период на възстановяване. Ева Павлина ни обясни, че възстановителният процес много зависи от начина, по който са родили майките - дали оперативно, чрез цезарово сечение, или нормално. Оказа се, че значение има и продължителността на самото раждане - дали то е било тежко и дълго, или бързо и лесно. Най-често говорим за възстановяване в рамките на 6-8 седмици, но на някои жени им е необходима и година. 

Според нашия гост „бременните жени трябва да отделят време да се подготвят и за това, което ги очаква след изписването и прибирането вкъщи“. Периодът на адаптация е задължителен, хубаво е да го предвидим. Много вероятно е да има моменти, в които да се чувстваме така, сякаш губим контрол над живота си, ежедневието ни изцяло ще се промени. Ето защо, следродилната тъга е много вероятно да безпокои майката. Ева Павлина ни сподели ценни съвети по темата. Важно е да знаем, че е съвсем нормално да изпитваме „коктейл от емоции“ в този период.

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Какви прегледи ни очакват след раждането? Обърнахме внимание и на този въпрос. Разгледахме значимостта на физическите упражнения и разбрахме как те ни помагат да се възстановим по-бързо.

Време е за разходка – ами сега, как, кога и защо? Ева Павлина насочи добре младите родители и ни запозна с всичко, което е важно да знаем. „Терморегулацията на бебетата не е толкова добре развита и те много по-лесно понасят да им е студено, отколкото топло. Затова трябва да внимавате, правилото е, че бебето се облича с един слой дрехи повече, отколкото на вас ви е комфортно.“

А коя ли е подходящата температура за съня на бебето? Разбрахме и това. Ева Павлина ни обясни и как да закалим мъничето.  

Специално внимание обърнахме също на къпането и бебешката хигиена. Научихме, че не е нужно да къпем бебето всеки ден, а можем да почистваме частично частите, които са изцапани. Защо Ева Павлина ни посъветва банята да бъде вечер? В епизода разбрахме и това.

Pufie Talks с любими специалисти – Бременност с д-р Иван Вецев

И щом обърнахме поглед към къпането, то разбира се, обсъдихме и грижата за пъпчето.

Благодарим на акушерка Ева Павлина за подробната информация, която ни сподели, а също и за приятното време, което ни отдели. Нейната компания за нас бе безкрайно приятна. 

По традиция, в самия край на епизода, си припомнихме за чудесните награди, които ви очакват на финала на поредицата. Никол Станкулова ни разказа повече и зададе поредния въпрос, на който трябва да отговорите, ако искате да се включите в нашата томбола. 

А с кой ли предстои да се срещнем следващия път? Гледайте, за да разберете: