Поредицата „Pufie Talks с любими специалисти“ смело върви по пътя на своето развитие, излъчва епизод след епизод, посреща любими специалисти и създава една богата информативна платформа. Стремежът ни? Да бъдем в помощ на мама, татко и бебе, които да откриват в нас подкрепа, спокойствие и опора. Интересът от ваша страна, позитивните ви коментари и мило отношение ни уверяват, че успяваме. 

Гледахте ли ни тази сряда? В YouTube канала на Pufies Bulgaria излъчихме поредния вълнуващ епизод. Атмосферата беше повече от прекрасна, и как да е иначе, когато срещаме Мона Гочева с Ася Демирева. В усмивки, радост и смях протече разговора ни, докато неусетно минахме през важните въпроси за специалното преживяване между мама и бебе. Да, фокусът ни бе на тема: „Кърмене“. Този иначе стряскащ момент, всъщност може да бъде изключително приятен, лек и интуитивен. Каква ли е формулата, с която да го постигнем? Нека видим какво ни сподели Ася, която всички познаваме като един от водещите консултанти по кърмене.

Pufie Talks с любими специалисти – Грижи за майката и бебето след раждането с акушерка Ева Павлина

Разбира се, започнахме с ползите от кърменето. Нашият гост ни разказа, че ключово за бебето по отношение на кърмата е, че в нея „балансът на храната е изключителен, има вода в огромни количества, така че няма нужда от допълнителна“. Прегръдката, която бебето получава неизменно през цялото време на кърмене, също се оказва ключова и се нарежда сред ползите. А това, че кърменето помага за превенция на рак на гърдата, е една от съществените ползи за майката.

А дали е необходима предварителна подготовка за кърмене? Според Ася Демирева нужда няма. Не подготвяме гърдите, ако ни сърбят, можем да ги намажем. 

Ако бебето е отделно от майката, например при оперативно раждане - как това влияе на процеса по кърмене? Ето какво ни сподели Ася по темата: „Хубаво би било златният час да се използва, тоест, в мига, в който се роди бебето, то да бъде поставено на гърдите на майката и да засуче, оптимално рано.“ Често обаче това не се случва. Но всъщност: „Инициацията на кърменето стартира с махането на плацентата. Оттам насетне всичко е хормони.“ Да, когато бебето е по-дълго време отдалечено от майката, малко по-трудно се случва кърменето, но това не означава, че новороденото няма да получи достатъчно кърма. Дайте си време и пряк достъп на детето до гърдите. Така всичко ще се случи от само себе си, смята Ася. 

Да събуждаме ли бебето за кърмене? В хода на разговора ни не пропуснахме да разберем и това. „Спящо бебе се буди, когато е във възрастта на новороденото, тоест поне през първите 28 дни.“

Ася Демирева ни даде и практични съвети за правилната поза по време на кърмене. Научихме също и полезна информация за оригването на бебето, за коликите и другите храносмилателни смущения. Ако естествено оригване няма, не се стремете да го предизвикате, защото това ще доведе до повръщане. „Бебетата се оригват, като имат нужда“.

А какви ли са възможните предизвикателства през периода на кърмене? С Ася поставихме фокус и на този въпрос. Изпитанията се оказват много: „от незасукващо бебе, през разранени зърна, препълнени гърди, недостатъчно количество мляко…“ Важно е да знаем, че ако търсим помощ, има начин да се справим с всичко.

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Разговорът ни беше подробен, обсъдихме много детайли и сме сигурни, че дадохме на зрителите ценни насоки. Според Ася успешната формула за кърмене се изразява в това: „Да намалим нивата на страх и да вдигнем нивата на доверие в тялото.“ Важно е при наличие на проблем, да потърсим помощ навреме, да бъдем позитивни и да вярваме в усещането си, че в крайна сметка ние винаги правим всичко, което зависи от нас, по възможно най-добрия начин. Да не забравяме и гушкането – нека е по много и често. 

В края на епизода Мона Гочева припомни начина, по който можете да си спечелите чудесни награди, разказа, разбира се, и какви точно са те. 

Гледайте, беше интересно: