Текст: ЯНА ДАНАИЛОВА, докторант по човешка физиология, хранене и еднокринни смущения. Водещ на здравното предаване „Линия здраве“ по Bulgaria ON AIR и aвтор, чиято лична житейска кауза са здравето и здравословният начин на живот. Тя е сертифициран преподавател по йога, председател е на сдружението на Нутриционистите в България, докторант по икономика, майка на две деца, управител на собствен бизнес и е ангажирана с общественополезни каузи, посветени на спорта и здравето. За повече информация: тел. 0899 929 696; yana@chandra.bg

Сякаш вчера бе първата ми среща с моето Анче Беборанче, а преди броени дни моето бебешко момиче навърши годинка! Една годинка! Може би най-трудната, плашеща и изпълнена с най-много страхове, съмнения, тревоги за нас - родителите година от живота на нашите деца.

enlightenedНАУЧИ КОГА Е ТВОЯТ ТЕРМИН

И макар Ани да е третото за мен бебче, повярвайте ми, взимайки я за пръв път в обятията си, аз отново се изправих пред всички страхове на света за една млада майка. Господи, какво ще правя, дали ще се справя, защо в училище ни учат на толкова много неща, но не и как да отглеждаме и възпитаваме деца, какво ще правя сега?

Ето защо днес, от пиедестала на своя опит, като своеобразен ветеран в родителството, вярно самоук, но все пак ветеран, ще ви споделя 10-те неща, които ми се ще аз да знаех за първата година от живота на моите деца.

  • Бебето се нуждае от любов, от любов от много любов! И ние се нуждаем от тази любов, за да оцелеем!

Не напразно при кърмене тялото на жената синтезира хормона на привързаността – окситоцин. Благодарение на него майката се „пристрастява” към бебето си, бебето се „пристрастява” към майката. И може би това е единственият начин да оцелеем в целия този вихър от безсънни нощи, кърмене, носене на ръце, безпричинни за нас часове плач, кърмене, носене на ръце, още безсънни нощи, още часове плач, никакво време за нас, още по-малко време за почивка и още по-малко време за забавления с приятели, спорт, фризьор, козметик, маникюр и всякакви други химери.

  • Бебето ще преобърне целия ни свят! 

Не казвам, че някой ден няма да си върнем „живота”, но през първата си годинка обикновено бебчето се появява и категорично и безцеремонно ни подчинява на своята воля. Ако ден преди да родим сме имали навици, ритъм на живот, планове, един вид ред в хаоса, то деня на своето рождение, нашето детенце просто ей така, се намества в центъра на нашата вселена, превръщайки себе си в абсолютен наш приоритет. Колкото по-рано осъзнаем този факт, толкова по-лесно ще преминем през това предизвикателство.

  • Бебето е катализатор на връзката!

Ако отношенията с партньора ни са хармонични, топли и се радваме на разбирателство и любов, то бебчето ще катализира и засили тази взаимност и сплотеност. Точно обратното! Ако дразги и напрежение бележат отношенията ни, огромна е вероятността появата на новия човек да обтегне допълнително връзката и да провокира повече затруднения в комуникацията.

enlightenedДа сбъднеш мечтата си за трето дете след 40-годишна възраст

  • През първата година от живота му, нуждите на бебето съвпадат с неговите желания.

Бебето плаче, когато се нуждае от помощ – може би е гладно, жадно, топло му е, студено му е, мокро е, нервно е, уморено е, уплашено е, нещо го боли или просто има нужда от нас. Новороденото бебе не ни прави на пук, не ни дразни и не ни манипулира, то плаче, защото изпитва дискомфорт и колкото по-рано установим и отстраним дразнителя – първопричина за детския плач, толкова по-скоро ще утешим нашето бебче. Важно е да откликваме на бебешкия плач, защото така засвидетелстваме закрила, любов и грижа, нещата, от които нашето бебе се нуждае. То няма да оцени безбройните детски играчки и вълшебната детска стая, то ще оцени нашата привързаност и отдаденост като родители и това на свой ред ще изгради една силна връзка, базирана на привързаност, взаимност и доверие.

  • Теорията за 5-те триместъра

Според някои съвременни детски психолози бременността на жената трае своеобразно 5 триместъра, като част от тази теза е и теорията за липсващия триместър. Какво означава това? Нулевият триместър обхваща трите месеца преди бременността! Съгласно тази теорията, бременността не стартира със зачеването, а цели три месеца преди това, когато в майчиното тяло зрее бъдещият доминантен фоликул. Това е и времето, през което лекарите препоръчват прием на фолиева киселина, за да се избегне рискът от дефекти на невралната тръба, спина бифида и синдром на Даун. Когато бременността е планирана, всяка двойка следва да посвети тези месеци за повишаване качеството на овоцитите и съответно сперматозоидите, за да бъде заченато дете с възможно най-добра генетична конформация, и за да може бъдещата майка да навлезе в оптимално здраве в бременността. Следват трите триместъра, с които всички ние сме запознати. Последният, пети триместър, или считаният за липсващ триместър обхваща първите три месеца от живота на бебето. Това е времето, в което бебето се нуждае сякаш повече от всичко от физическата близост на майката. Допирът до майчината кожа, ароматът ѝ, ритъмът на сърцето, топлата майчина прегръдка са като спасителен кораб за малкото човече в този напълно непознат свят. Това е времето, в което лично аз ви препоръчвам да носите своето бебче. Купете си удобен слинг и притиснато силно с него бебето към гърдите си. То ще се сгуши във вас и ще спи с часове, познавайки майчиното тяло, топлината, аромата, сърдечният ритъм, дори полющването на походката и любимия му глас! Бебето ви ще се чувства комфортно, уютно, сигурно и защитено. Аз лично носех мъничката Ани почти непрестанно през деня, вършех всичко с нея и на практика не знаех друг начин да я успокоя, освен да я приспя в обятията си. На тази възраст тя категорично отказваше количка, легълце, шезлонги, всичко различно от майчината прегръдка. На тази възраст създайте усещане на своете бебе, че то все още е в майчината утроба и ще се спи сгушено в обятията ви с часове.

enlightenedЗащо раждането е първата победа на човек

  • Бебето ще реве – силно! 

Каквото и да правите, колкото и да се стараете, бебето ще реве. То ще реве, защото има нужда от вас. Първите месеци ще реве от колики, от напрежение, от всеки дискомфорт, от свръх емоции, плачът може да трае десетки минути и малкото създание да изглежда просто неутешимо. Макар да ми бе за трети път, дългият плач на Ани ме разстройваше безмерно. Чувствах се толкова безсилна да ѝ помогна и да я утеша, но знаех, че тя плаче защото има нужда от мен и бях неотлъчно до нея. Носех я с часове, като с всяка минута и двете се привързвахме все повече и повече една към друга. С топли прегръдки и близост градяхме отношение на доверие, взаимност, сплотени от безмерна обич. В малките детски очички четях любов и страх да не я оставя, а в моите очи тя и до ден днешен чете отдаденост и обожание. Не мисля, че бебе се разглезва. Мисля, че с грижа и обич се отглежда спокойно, лъчезарно, уверено, любящо дете. 

  • Чистият дом е признак на пренебрегнато бебе

Не мислете, че ще имате време да поддържате перфектна чистота и ред в дома си. Освен ако не сте благословени с бебе „еднорог”, което спи по цял ден и когато е будно си гука само в кошарката, вие ще сте ангажирана непрестанно с малкия човек. Ще попаднете в омагьосания кръг хранене, преобличане, приспиване и пак хранене, преобличане, приспиване, и денят ще се слее с нощта, дните и седмиците ще се нижат неусетно, а вие ще изгубите тотално представа за времето .И в това няма нищо лошо. Просто не се ядосвайте, ако домът ви не е така изряден и подреден, в момента имате по-важна задача и тя е да отгледате човек. Къщата, работата, всичко може да почака, бебето не! То има нужда от вас сега!

  • Наполеон „пасти да яде” пред уменията на една майка.

Хората се възхищават на Наполеон, заради умението му да прави по няколко неща наведнъж. Ха-ха-ха! Тези хора явно не са наблюдавали една майка, която отглежда сама детето си. Тя е способна наистина на чудеса. Докато носи бебето може да върши на практика цялата си домакинска работа, да пазарува, да чисти, да готви, да простира. Да, може в това време и да пее и да имитира всичките животни, да подскача от време на време и да се залива от смях на най-малката усмивка на своето бебче. Една майка може да яде на крак, да се къпе за минути, да ходи до тоалетна с бебе на ръце, да не спи в продължение на месеци и отново да се усмихва. А Наполеон бил велик. Всяка майка е велика.

  • Бебето разбира!

Не подценявайте своето бебе. То не е кукла, а малък човек. То улавя настроенията ви, емоциите ви, тона, интонацията ви, страха и тревогите ви. Старайте се да владеете себе си, да сте в добро благоразположение на духа, за да у дома цари атмосфера на радост, любов и топлина. Това ще създаден усещане на сигурност у детето, а то ще попива от вашия пример и ще расте лъчезарно и усмихнато. Не удряйте бебето, когато ви ухапе или оскубе. Просто му кажете, че така не се прави. Бъдете достоен модел за подражание. Не го обиждайте, не му крещете. Говорете му спокойно, любещо и то ще ви отвърне с обич и топлина. Дете се възпитава с личен пример,  то в като празна книга, като пластилин в ръцете ни, каквото семенце посеем, каквото покажем на детето, това ще материализира то в поведенческите си модели по-късно в своето детство. Осъзнавайте, че детето ви наблюдава и попива като гъба всичко което види. Поведение, жестове, мимики. Детето разбира! Не го подценявайте!

enlightenedКак да предпазим бебето от грип

  • Гушкайте и обичайте своето бебче, защото макар да ви се струва, че време не минава, времето лети…

Повярвайте ми, нищо не изпускате като не присъствате на вечерята или не гледате филма с приятели, а приспивате с часове своето бебе. То ще порасте и ще гледате тези филми цял живот. Но тези мигове на близост и взаимност са само сега! Наслаждавайте се на всяка минута със своето дете. Когато плаче, утешете го, когато играе, играйте, учете го, поощрявайте го, обсипвайте го с безмерна обич и обич и доброта ще избуят в детската душа.

С любов се отглежда добър човек! Обичайте своите деца. Те много бързо ще станат на цяла 1 годинка.