Скок в регистрираните случаи на коклюш през първите месеци на 2024 г. се наблюдава във всички европейски държави. От 2023 г. до април 2024 г. те са близо 60 000. Това представлява десетократно увеличение в сравнение с 2022 и 2021 г. по данни на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията.

От началото на годината у нас са регистрирани 1 315 случая на коклюш

Бебета под шест месеца, неимунизирани или частично имунизирани, са изправени пред най-висок риск от тежки последствия и по-голяма вероятност от хоспитализация. Данните показват, че най-много смъртни случаи, причинени от коклюш, се случват в тази уязвима възрастова група.

Коклюшът, известен и като „магарешка кашлица“, се причинява от бактерията Bordetella pertussis. Той е силно заразна респираторна инфекция, която се разпространява чрез пръски и капчици секрет от ларинкса, трахеята и бронхите, които при дишане, кашляне и говор попадат във въздуха. Заболяването често се предава на малки деца в семейството от други по-възрастни членове. 

Лекари спасиха бебе на 22 дни с тежки усложнения от коклюш

Симптомите на коклюш включват спазми при кашлица, които могат да продължат месеци. Инкубационният период е средно 7-10 дни. В началото на заболяването болният е с прояви на лека до умерено висока температура, хрема и кашлица, която прераства в типична пароксизмална спастична (магарешка) кашлица. Оздравяване настъпва за около 4-6 седмици. Някои пациенти страдат от вторични респираторни инфекции като пневмония. 

При тежки форми на коклюш се наблюдава промяна в съзнанието и гърчове, които са в резултат от нарушено снабдяване с кислород и мозъчни кръвоизливи. Те могат да доведат до постоянна мозъчна увреда и дори до смърт. Коклюшът може да бъде животозастрашаващ, особено за кърмачета, които не са имунизирани срещу инфекцията.

"Увеличаването на броя на случаите на коклюш в цяла Европа показва необходимостта от бдителност", заяви Стела Кириакидес, комисар на ЕС по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните. "Това е сериозно заболяване, особено при кърмачета. Имаме безопасни и ефективни ваксини, които могат да го предотвратят. Ваксинацията е нашият ключов инструмент за спасяване на човешки животи и спиране на по-нататъшното разпространение на болестта."

Безплатни ваксини срещу коклюш за всички бременни

Повишените нива на коклюш могат да бъдат свързани с редица фактори, включително очаквани епидемични пикове, лица, които не са ваксинирани или които нямат актуални ваксинации, цялостен отслабен имунитет, причинен от пандемията от COVID-19.

Източник: https://www.puls.bg/