Има значително нарастване на средната възраст при родилките, а причините за това са много. Сред тях са начинът на живот, професионалното израстване, желанието ни на първо място да изградим добра и стабилна кариера и добро представяне в обществото.

КАЛКУЛАТОР ЗА КРЪВНА ГРУПА

Това обясни пред Дарик д-р Иван Вецев, завеждащ Отделение рискова бременност във Втора САГБАЛ „Шейново” в столицата. По негови наблюдения крайностите в създаването на семейство са станали много големи.

„Или възрастта е прекалено ранна – 18 или 19 години, което преди време се е считало за нормално, или е прекалено късна – след 35 или 40 години. Ние работим основно с високорискови групи и изчислих, че средната възраст на жените, които наблюдавам при женска консултация, е 36,7 години. Това означава, че почти 90 процента от тях са във възрастта над 32 години, а немалък процент са във възрастта над 40 – 15 процента,” обобщи специалистът.

Д-р Вецев посочи, че 35-години се считат за възраст, след която могат да настъпят редица усложнения при раждане на първо дете. След 40-годишна възраст рискът от тях нараства значително.

ОВУЛАЦИОНЕН КАЛКУЛАТОР

Той подчерта също така, че излишъкът от цезарови сечения и оперативни намеси при раждане е доста голям.

enlightened Още важни новини от деня четете на https://darik.bg/