Ценен апарат, дарение от Българската Коледа, е получила държавната университетска болница Д-р Георги Странски в Плевен. Той е на стойност около 47 хил. лв. и е в клиниката по детски болести. Апаратът представлява ултразвукова система за педиатрична диагностика с 4 много важни възможности - позволява преглед на коремни органи, кардиологичен преглед, преглед на щитовидна жлеза и трансфонтанелен преглед.

НАУЧИ КОГА Е ТВОЯТ ТЕРМИН

Щателният оглед на щитовидната жлеза и трансфонтанелният преглед са новост за клиниката, затова специалистите педиатри са много доволни и благодарни, съобщи Момчил Цветков, пиар на болницата. Той уточни, че около 3 хил. деца постъпват за лечение годишно в плевенската клиника по педиатрия. 

ОВУЛАЦИОНЕН КАЛКУЛАТОР

Дарение от клуб в Плевен е влязло и в университетската клиника по неонатология. Това е електронна теглилка за измерване теглото на недоносените бебета, лекувани в клиниката. В инициативата се включват и студентите от специалността акушерство в Медицинския университет в Плевен. Ръководени от старшите акушерки Наташка Андреева и Силвия Янкова, студентите помагат на майките да измерват с новата придобивка теглото на своите бебета преди и след кърмене, обясни днес Цветков.

Източник: https://www.24chasa.bg/