Здравейте!

Казвам се Диана и съм майка на 4-годишната Боряна. Дъщеричката ми е диагностицирана с детски аутизъм. Раждането на детето ми протече с усложнения. По време на контракциите лекарите установиха, че бебето губи тонове. Наложи се да предизвикат раждането. Плодът беше голям /4400 г/ и използваха вакуум екстракция.

Лекари оперираха мозъка на неродено бебенце

В първите месеци от живота на детенцето ми изглеждаше нормално - тя беше много усмихнато бебе, щастливо и активно. Единственият видим проблем беше, че държи главичката си на една страна през по-голямата част от времето. На 10 месеца я заведох за първи път на ортопед. Казаха ми, че има тортиколис. Последваха рехабилитации, с които изкривяването на врата изчезна.

С времето започнах да забелязвам, че децата на възрастта на Боряна умеят да правят неща, които тя не можеше, въпреки че всички вкъщи играехме активно с детенцето, учехме го на различни, нови неща. Това ме накара да направим консултация с детски невролог.

Последваха и други прегледи, изследвания и консултации. На година и три месеца ѝ поставиха диагноза детска церебрална парализа. Започнахме рехабилитации - ерго терапия, логопед, работа с психолог, гимнастика и т.н. В рамките на година и половина Боряна успя да коригира походката и започна да пази баланс.

През 2022 година направихме нов преглед при невролог, за да видим текущото състояние на детето и тогава чух, че заболяването ѝ не е ДЦП, а детски аутизъм.

В УМБАЛ 'Александровска' оперираха бебенце с тегло под 1000 гр.

Не можех да повярвам какво ми казват, затова направихме още няколко консултации с психолог, невролог и психиатър. Те потвърдиха, че детето е с аутизъм. Сменихме подхода - сега посещава АБА терапии, които ѝ харесват много и смятам, че я мотивират да се учи и напредва. Основният проблем е в умственото ѝ развитие - комуникацията е базисна и трябва много да се работи върху нея. След дълго проучване на възможните терапии за детето ми, стана ясно, че възможност за значително подобряване на състоянието ѝ може да бъде постигнато чрез регенеративна терапия със стволови клетки.

В болница Parks в Нови Сад, Сърбия се прилага този метод, а резултатите от прилагането му са много обнадеждаващи. Сумата за трите вливки, които трябва да направим е 21 600 евро. Първата терапия ще се проведе в края на месец септември, а всяка следваща е в рамките на 30 дни от предходната процедура.

1 от всеки 1000 бебета се ражда глухо

Бори е смисълът на живота ми. Бих искала и ще се боря да ѝ дам всичко, от което има нужда и би ѝ помогнало да има пълноценен живот. Ще съм безкрайно благодарна на всеки човек, който подкрепи нашата кампания.

Може да помогнете на семейството >>> ТУК