Представяме ви Даниел, Карина и още един Даниел, които са само трима от поредицата новородени бебета във ВИТА с тегло над 4 килограма! Нека да са живи, здрави и много щастливи! Колко хубаво – дано инвазията на добре отгледаните вътреутробно бебета да продължи с пълна сила и на бял свят да идват доносени сладурчета с пухкави бузки. Звездите от снимката са в безупречно физическо състояние, а техните майки не са имали здравословни проблеми.

Защо и в световен мащаб все по-често се раждат едри бебета?

Бумът на големи бебета може да е резултат от генетични фактори – едрите родители имат едри бебета, или от неконтролирано високо ниво на кръвната захар при диабет на бременността или захарен диабет.

ГЛАСУВАЙТE ЗА " 9 МЕСЕЦА" ЗА САЙТ НА ГОДИНАТА ТУК

Много жени едва през бременността разбират, че имат диабет или страдат от предразположение към това заболяване, тъй като хормоните, отделяни от плацентата, причиняват резистентност към инсулина. Жените с наднормено тегло или тези, които са имали диабет през предишна бременност или родителите им страдат от диабет, са с най-висок риск да развият гестационен диабет (диабет на бременността). Ако заболяването не се контролира, високите нива на кръвната захар преминават през плацентата и стигат до бебето. То трябва да произвежда повече инсулин (което стимулира растежа му), за да се справи с излишната захар.
През 9-те месеца кръвната захар може да се контролира. Според Ричънс жените трябва да внимават с какво се хранят и да си осигуряват пет порции плодове и зеленчуци на ден.


Проучвания в САЩ сочат, че увеличаването на теглото през бременността с повече от 18 кг повишава два пъти възможността да се роди бебе с тегло над 4 кг. Наложително е да се избягват храни с високо съдържание на захар и да се консумират храни с нисък гликемичен индекс – овесени ядки, пълнозърнест хляб и паста. Жените с гестационен диабет трябва ежедневно да следят с глюкомер нивото на кръвната си захар и да изключат от менюто си храните, които я повишават. Въпреки това, историята показва, че едри бебчета се раждат и без гореспоменатите причини – просто са наддали добре в утробата на мама, която пък не е имала здравословни неразположения или заболявания.

Източник снимка: Болница Вита