Близнаците от Свищов, които страдат от аутизъм, изминаха дългия път от памперсите до: "Искам сам". "Българската Коледа" ги подкрепя 2 години, имат и други дарители. 

Светослав и Румен Расимови от Свищов ходят на детска градина наравно с другите деца, но са различни от връстниците си. Освен че изостават в развитието си и имат нужда от помощ, те си имат особености в поведението - махат с ръчички, пляскат.

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО 

Догодина ще бъдат първокласници, а най-голямото притеснение на родителите им Милка и Милен Расимови е как ще бъдат приети в новата среда в училище. Момчетата са с аутизъм. Те са от децата на “Българската Коледа”, на които инициативата помага, за да правят малки стъпки напред в усвояване на елементарни умения и изразяване.

Светослав и Румен се раждат преди 6 години и десет месеца след тежка бременност и секцио в плевенска болница.

“Бяха две седмици в болницата, дали оттам се е получил проблем с развитието, не знаем. Единият се беше нагълтал с околоплодни води, другият трябваше да стои в кувьоз, имаха някакви инфекции, които ги лекуваха с антибиотици”, разказват родителите.

Медиците, които обгрижвали бебетата, говорили по-скоро за лека умствена изостаналост, но не и за аутизъм. Милка и Милен Расимови си били правили генетични изследвания, които излезли перфектни. Но малко след като близнаците навършили 2 години, се появили съмнения.

“Гледах едно филмче за аутизма. Без да знам, че моите деца са аутисти,видях маркери, които са характерни за поведението им - примерно реденето на играчки, това, че не говорят, че не са наравно в развитието си с връстниците им. Все още бяха с памперси, имахме проблеми с дъвченето”, разказва Милен.

Първо отишли при логопед в Свищов. Лекарката задълбочила съмненията на родителите, че децата им са аутисти. “Отидохме първо в детска неврология в София. Да видим на скенер главичките им как са, да нямат други увреждания. Лекарката там ни каза, че за нея близнаците имат аутистични маркери”, разказват Расимови.

Майка на две дечица се нуждае спешно от помощта ни

Минали обследване при детски психиатър и психолог в Пловдив, където поставили диагнозата - детски аутизъм.

От 2020 г. семейството води близнаците на свои разноски в център “Аутизъм днес” в Плевен. Правят го три пъти в седмицата. “Аба терапия им прилагат в Плевенския център, може би най-добрата терапия в световен мащаб за деца аутисти. Това е поведенческа терапия, която приучва децата да се обслужват сами, без чужда помощ. Ерготерапия също посещават - помага на сензориката и физическите им умения. До 4,5 г. те не можеха да държат лъжица или вилица”, обяснява Милен.

Безплатни занимания се провеждат и в Центъра за деца с увреждания в Свищов. Всяка събота ходят отново до Плевен, където работят с отделен логопед.

“Без тази помощ децата може би нямаше да имат този напредък. Румен вече говори, облича се с малко помощ, храни се сам. Преди да тръгне на терапията, не можеше да прави нищо. Светослав е по-назад в развитието. Казва само отделни думички, докато Румен вече прави цели изречения”, обнадежден е Милен.

3-годишната Димитра се нуждае от помощ

Убеден е, че трябва да продължат с методичност и постоянство, но терапията би била непосилна финансово без помощта на благодетели. Плевенчанинът Йото Йотов, завършил международни икономически отношения в Свищовската академия и професор в LeBow College of Business във Филаделфия, САЩ, дарил на аутистичния център 100 000 лева. С дарението се поемат разноските за работата с шест деца и две от тях по волята на дарителя са Светльо и Румен.

За втора година момчетата получават по 1500 лв. от “Българската Коледа”, които вече са преведени за работата с логопед. Коледното чудо, на което се надяват, е децата да продължат да напредват и един ден да могат да се справят с живота сами.

Да отглеждаш близнаци с аутизъм - история за борбата, надеждата и доброто

“Румен иска да прави всичко сам. Дори казва: “Искам сам!”. При Светльо обаче не се случват така нещата. Той си е много по-труден, на него всичко трябва да му се даде в устата, да се облече, да се обслужи. Още не е достигнал такова ниво да иска сам. Защото първо трябва да се постигне нивото на желание”, обяснява бащата.

Източник и снимка: https://www.24chasa.bg/