3-годишната Димитра Димитрова от Ямбол е част от голямото семейство на "Българската Коледа". Нейната диагноза е детска церебрална парализа. Средствата, които отпускат от благотворителната кампания, са за нейната рехабилитация.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Димитра и нейният брат близнак Венци играят заедно. Двамата са като малки котета, заровени в играчки. На пръв поглед Димитра изглежда напълно здрава. Семейството отглежда децата с много грижа и обич. Майка им Адриана забременява с тях инвитро след дълги години чакане.

"Те са последният влак на мама! Бях решила вече да се отказвам, толкова години чакахме! Разбрах, че съм бременна в първите дни на пандемията, пътувахме непрекъснато до Пловдив за прегледи, имах прекрасна бременност. Въпреки че бяхме затворени, се чувствах много щастлива“, спомня си Адриана.

Така до първата седмица на седмия месец, когато близнаците се раждат.

Бяха по 1 кг и 300 грама всеки - добре за близнаци, всичко нормално, нямах никакви индикации за някакъв проблем. В началото си мислих, че тя не е толкова емоционална или малко по- мързеливичка. Венци се обръщаше, тя уж започваше и спираше, и аз решавах, че тя не иска да го направи. Мои приятели ме посъветваха да отида на невролог, след като братчето ѝ седна и започна да пълзи, а тя продължаваше да е някъде облегната и не даваше индикации, че иска да се пълзи, тогава беше 11-месечна", разказва майката.

Първоначално лекарите не поставят диагноза, а само изразяват съмнения, което е нормално за това заболяване. На около 2-годишна възраст Димитра е диагностицирана със спастична диплегия — форма ДЦП. Ежедневието на семейството постепенно се завърта около нея - прегледи, рехабилитации, прогнози, очаквания. Така Димитра става и едно от децата на "Българската Коледа", а майка ѝ е благодарна.

"Всяка помощ е важна, всяка стотинка! Разбрах от другите майки, с които се виждаме по центровете. Кандидатстването не беше трудно, ние вече имахме разкрита дарителска сметка. На нас ни отпуснаха 1200 лева, които са достатъчни за около половин месец по две рехабилитации на ден."

Българската Коледа дари на МБАЛ-Ботевград нов мобилен кувьоз

Според Адриана, всеки който може, макар и с малко, трябва да участва в инициативата "Българската Коледа", защото:

"В повечето държавни центрове, където сме били, най-вече в Университетската болница в Пловдив, там абсолютно всички уреди, които са изключително рядко срещани и скъпи, са дарени от "Българската Коледа". Ако всички ние повярваме в тази кауза и даряваме, инициативата не само помага с отпускането на средства за децата, но много помага и за бъдещите им рехабилитации!"

Източник и снимки: https://bnr.bg/