Забележителен унгарски музикант ще гостува на КОНЦЕРТИ НА ВЪЗГЛАВНИЦИ с Коледна програма за орган

Концерти на възглавници се завръщат с музика за орган и известен гост от Унгария

Орган ще зазвучи за първи път в Концерти на възглавници в тринайсетгодишната история на най-обичаните семейни концерти в България. Органовият Концерт на възглавници ще се проведе на 16 декември 2023 г. от 11:30 ч. в Концертната зала на Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” (бул. Евлоги и Христо Георгиеви №94, София). Празничната коледна програма ще изнесе прочутият унгарски органист Мартон Левенте Хорват, който пристига в София благодарение на изключителната подкрепа и партньорство на “Институт Лист” – Унгарски културен институт в София.

Концертът e за семейства с деца над 4-годишна възраст и ще представи по интригуващ начин музикалния инструмент орган, който има специфично звучене и изключително въздействие. Солистът ще разкаже любопитни факти за него на английски език, а преводът ще осъществи пианистката и създател на Концерти на възглавници, Венета Нейнска.

НОВИНИ Съседи подадоха 13 оплаквания заради шумно бебе

В програмата ще чуем премиерата на написаните специално за изпълнителя Вариации за соло орган върху българска народна музика “Гора от огньове“ от композитора Георги Стоянов. Композиторът от български произход ще има изненадващо за публиката участие, а програмата включва още музика от корифея на органа, Йохан Себастиан Бах, произведение от унгарския композитор Габор Лисняи Сабо, както и собствена творба на органиста Мартон Левенте Хорват. Афро-американски спиричуъли в обработки за орган ще поставят вълнуващ и незабравим финал на събитието.

 

ЛЮБОПИТНО Какво се случи на нашия Семеeн Фест

Роден в Таполца, Унгария, Мартон Левенте Хорват е композитор, органист и диригент, завършил Будапещенската музикална гимназия „Бела Барток” и Музикалната академия „Ференц Лист”, където придобива докторската си степен. В момента музикантът е асистент във висшето учебно заведение в катедра „Църковна музика”, преподавател по композиция в Будапещенската музикална гимназия „Бела Барток”, както и диригент и органист на будапещенската църква „Света Анна“. През 2016 г. получава наградата „Ференц Еркел” като признание за композиторската му дейност, а през 2020 г. оркестровата му творба „Scrollin” е избрана за „Класическо произведение на годината” в Унгария. През 2022 г. печели тригодишна стипендия на Унгарската академия по изкуствата. Произведенията му редовно звучат на унгарски фестивали в изпълнение на именити артисти като Камерния оркестър „Ференц Лист”, Будапещенските струнни инструменталисти, Симфоничния оркестър „Дохнани” (Будафок), Мъжкия хор „Хонвед” или Музикалните състави на Унгарското радио. Най-известната му творба, мотетът „O salutaris hostia”, се пее навсякъде по света, а композициите му са представяни в Австрия, Чехия, Франция, Ливан, Северна Македония, Мексико, Германия, Норвегия, Румъния, Словения и САЩ.

Билетите са само с предварителна продажба и се предлагат от epaygo.bg и в касите на EasyPay