Трета поредна година инициативата "Българската Коледа" помага на 6-годишната София от Пловдив. Тя се бори с тежко генетично заболяване и благодарение на кампанията получава хормон на растежа. Това е жизненоважна терапия за детето, което вече посещава масова детска градина.

14 бременности за 14 дни - предколедни чудеса във Вита Ин Витро Център

Момиченцето казва за себе си, че е малка. Но всъщност е голям боец. Още от раждането си, когато се налага първите седмици да остане в кувьоз. Два месеца по–късно, заради шум на сърцето отиват на кардиолог. И разбират, че детето има генетичен проблем. Но до самата диагноза стигат след дълги прегледи и изследвания.

"Около две години и половина по–късно вече имахме диагноза - нунан синдром, имаше затруднения с храненето, с прохождането, с проговарянето, общо взето във всеки един аспект", разказа майката Вяра Маркова.

За да навакса изоставането, София трябва ежедневно да приема хормон на растежа. Една писалка от медикамента стига за 10 дни и струва между 180 и 230 лв, като с времето дозата се увеличава.

"Българската Коледа" ни помага вече трета поредна година със средства, с които ние закупуваме хормон на растежа. Това е единственото лечение, което можем да приложим при нейното заболяване не говорим само за растеж чисто физически на височина, това също се отнася за всичките вътрешни органи, за цялостното развитие на организма", обясни Вяра Маркова.

Благотворителен Коледен базар във Варна ще помага на деца и майки

Лечението дава резултат. И София тръгва на детска градина, където работи с различни специалисти и ресурсен учител.

"За мен напредъкът на София е огромен, това, което си спомням, когато беше първа група, едно малко, уплашено дете, сега вече една пораснала госпожица, която вече доста неща може да прави самостоятелно", категорична е Боряна Димитрова – ресурсен учител, логопед.

След 5-годишна битка се роди 46-ото инвитро бебе на Столична община

"Българската Коледа" прави чудо! Не е свързано само с парите, а дава спокойствие на родителите, че децата им могат да получат необходимото лечение, трябва да се дарява, всеки ако отдели по 1 лв, бя колко милиона сме, нещата ще се случат, с минимални усилия. Благодарим, че я има Българската Коледа!" каза Вяра Маркова.

Източник и снимки: https://bntnews.bg/