На 13 декември от 13.00 часа в Университетска акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“  в рамките на „Училище за родители“ на лечебното заведение, ще се проведе семинар на тема “Алтернативни техники за водене на раждане въз основа на медитация и психологически инструменти” с гост-лектор Шри Вишну Пала, аюрведа експерт от Германия. Инициативата е с вход свободен и е част от кампанията на „Майчин дом“ за стимулиране на естественото раждане.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Шри Вишну Пала e духовен учител и експерт по аюрведа, социален работник, който живее в Германия повече от 20 години. Завършва в Индия висше образование в областта на природните науки и инженерството, има защитена западноевропейска магистърска степен и специализирано образование в областта на здравната профилактика и превенцията.

В семинара ще участват още: д-р Сергей Славов - акушер-гинеколог, Мариела Тодорова - акушерка в “Родилна зала”, Яна Данаилова – нутриционист и физиолог. Ще бъдат представени и реални истории на жени, родили в „Майчин дом“, които практически са приложили дихателни и медитативни техники в процеса на раждане.

Йога намалява стреса и страховете при бременните, облекчава болката и повишава ефективността на родилката при раждане

Данни от редица клинични проучвания, проведени в различни точки по света, включително в страни в Европа и Скандинавия, в Иран, Тайван, Тайланд, Турция и САЩ - сочат, че йога и медитация са ефективни методи за намаляване на усещането за болка и страх, както и за повишаване на ефективността на родилката по време на родилния процес.

По време на раждането, особено във втория етап, съзнателните усилия на майката за избутване са от решаващо значение. Наблюденията на медицинските специалисти показват неудовлетворителен принос на майката в хода на раждането, което в голяма степен е причина за големия процент цезарови сечения и интервенционни раждания. Друга причина за високия дял на цезаровите сечения у нас и в Европа е страхът от раждане. Въпреки че бременността е физиологично събитие, тя е преходен период, който създава безпокойство и стрес в живота на жената.

Краси от Фермата сподели как протича раждането в Майчин дом, София

През този период жените могат да изпитат непривични и сложни емоции, една от които е страхът от раждането. Като страхът нараства постепенно през последните месеци на бременността и се отразява негативно върху ефективността на жената по време на раждане. Според експертите бременните жени изпитват лек, умерен и силен страх от раждане. Като страхът е едновременно физически и психологически. Той може да доведе до доброволно безплодие при нераждали, усложнения при бременност и раждане, повишена употреба на аналгезия при раждането, следродилна депресия и забавена връзка майка-бебе. Ето защо е от съществено значение да бъдат подкрепени тези жени – както по време на бременността, така и в процеса на раждане, едновременно от акушерките и от акушер-гинеколозите. Също така много научни проучвания препоръчват на здравните специалисти да преподават йога на бременни жени в часовете за обучение по бременност.

Резултатите са категорични, че практикуването на йога намалява стреса и страховете при бременните, намалява болката и повишава тяхната ефективност в хода на раждане. Като зaздравява мускулните групи, които се използват при раждане, йога спомага за по-удовлетоврително и активно участие на майката, а също така допринася за правилната позиция на бебето в родилния канал. Клиничните доказателства показват, че жени, които практикуват дишане, йога и медитация по време на бременност, избират вагинално раждане. Същите съобщават за по-ниски нива на болка в процеса на раждането. 

Конър Макгрегър стана татко за четвърти път

Според няколко независими проучвания йога може да подобри резултатите от бременността и раждането – да намали риска от преждевременно раждане, от цезарово сечение и смърт на плода. Също така, може да съкрати продължителността на раждането, има значителен ефект за раждането в подходяща гестационна възраст.
 
ПРОГРАМА НА СЕМИНАРА
 

  • 13.00-13.10 Приветствие на гостите и кратко представяне кампанията на “Училище за родители” на “Майчин дом” в подкрепа на естественото раждане 
  • 13.10-13.25 “Поведение и ефективно участие на бременната в родилния процес. Алтернативни практики” - д-р Сергей Славов, акушер-гинеколог
  • 13.30-13.40 “Връзката между бременната и акушерката като предпоставка за плавен родилен процес“ - Мариела Тодорова, акушерка в „Родилна зала“
  • 13.40-13.55 “Микробиомът на бебето, родено по естествен път. Ползи за здравето на бебето от естественото раждане” Яна Данаилова, нутриционист и физиолог
  • 13.55-14.25  “Алтернативни техники за водене на раждане въз основа на медитация и психологически инструменти” Шри Вишну Пала, аюрведа специалист
  • 14.30  Гледната точна и мнение от първо лице на родилка, практикувала йога по време на бременност и раждане