През месец май, Световният месец за превенция срещу рак на кожата, България ще проведе кампания за повишаване на осведомеността и диагностика на меланома.

14-годишният Хеман създаде сапун, който помага за лечение на рак на кожата 

Инициативата ще бъде насочена към предоставянето на безплатни прегледи с иновативната методика FotoFinder, използваща изкуствен интелект за по-прецизна диагностика на кожни образувания, като ще обхване пациенти с висок риск и онези, вече диагностицирани с меланом.

Меланомът на кожата е най-редкият, но и най-смъртоносният вид рак на кожата, отговарящ за 80% от смъртните случаи при този вид рак, като в България реалният брой на заболелите надхвърля 600 души. При пациенти, диагностицирани вече с кожен меланом, вероятността от израждане на друга бенка по кожата достига 18%, затова диагностиката и периодичното проследяване на състоянието на кожата е от изключителна важност. В Световния месец за превенция iClinic стартира кампанията съвместно с  д-р Ива Гаврилова (хирург-онколог с дългогодишен опит в оперативното лечение на меланом и други кожни тумори), д-р Инна Попова (специалист с дългогодишен опит в диагностицирането на кожни и венерически болести), и д-р Димитрина Гулева (специалист дерматолог по кожни заболявания на възрастни и деца). 

Ракът на простата може да бъде изпреварен, когато е все още диагноза, а не заболяване


 
„Ранната диагностика на меланома е от изключително значение, особено при децата“, подчертава д-р Димитрина Гулева, специалист дерматолог, с повече от 10 години опит в диагностиката на кожни заболявания, както при възрастни, така и при деца. „Важно е родителите да знаят, че бенките при децата могат да се появят по всяко време, затова е ключово да се преглеждат редовно и при най-малките промени да се потърси лекарска помощ.“

“Истината е, че всеки един от нас трябва да се прегледа поне веднъж в живота си при специалист, независимо от това дали има много бенки или не”, споделя д-р Гаврилова. „Ранната диагностика на рака на кожата е ключов фактор за успешното му лечение, а с иновативната FotoFinder методика в дерматологична клиника iClinic можем да предложим на пациентите си още по-прецизна диагностика и да им помогнем да се предпазят от тази болест.“

Генетичен тест открива ембриони с предразположение към рак на гърдата

Кампанията ще предостави възможност на пациентите с диагностициран меланом, пациентите, които са имали в миналото тази диагноза и сега се проследяват, като и на тези, с най-висок риск от това заболяване да се запишат за безплатен преглед, който ще се осъществи с помощта на FotoFinder - система за дигитален анализ на бенки и кожни образувания, използваща най-новото поколение изкуствен интелект за диагностика на рака на кожата. Системата проследява промените в кожата, включително размера, формата и цвета на кожните лезии, което улеснява по-прецизната диагностика и превенция на кожните тумори. Към момента в България има в момента налични едва 3 апарата от този вид.

Д-р Георги Стаменов: Яйцеклетки, сперматозоиди и рак — писма от бъдещето

iClinic вярва, че ранната диагностика е ключът към успешното лечение на рака на кожата и именно затова те инвестират във високотехнологично оборудване, с което да предоставят на пациентите си най-добрата възможна грижа. Инициаторите на кампанията призовават всички, които се грижат за своето здраве, да се информират за превенцията на това заболяване, а безплатните часове ще се осъществят с предварително записване. За всички, които не успеят да се запишат за безплатните прегледи през месец май и юни, от iClinic ще осигурят допълнителни условия за желаещите да се прегледат в рамките на месеците юли и август 2024 година.