Д-р Йордан Томов е специалист уролог във МЦ ЛОРА с над 10-годишен опит.

Професионалните му интереси са в областта на мининвазивните методи за лечение на урологичните заболявания, занимава се с ендоскопска и лапароскопска урология при възрастни (ендоскопско лечение на ДПХ/ трансуретрална резекция на простата). Д-р Томов диагностицира и лекува аденом и карцином на простатна жлеза, карцином на пикочен мехур, камъни в бъбреците и в пикочния мехур. Извършва ехография на отделителна система, поставяне на уретрален катетър, биопсия на простатна жлеза, урофлоуметрия, флексибилна цистоскопия.

Силен старт в подсилването на имунитета

 Д-р Томов, какво представлява диагнозата рак на простатната жлеза?

Карциномът на простатата е най-често срещаният рак при мъжете. Това е безсимптомно протичащ процес в простатната жлеза, понякога се среща при напълно здрави мъже над 50 годишна възраст. Той може да има фамилен характер с предразположеност, предаваща се по бащина линия. В такива случаи препоръчвам профилактиката да започне още след 40-годишна възраст.

Как се диагностицира "навреме" ракът на простатната жлеза, след като липсват каквито и да било оплаквания?

Ракът на простатната жлеза може да бъде открит в ранен стадий чрез  изследването на простатоспецифичен антиген - ПСА /или туморен маркер на простатната жлеза/ и при последващ преглед при уролог.

Десислава Гьошаркова: Водното раждане облекчава родилните болки

Този маркер се изследва в почти всяка лаборатория. Карциномът на простатата се развива бавно и в повечето случаи минават години, за да стигне от начален към застрашаващ здравето стадий. Това означава, че редовната ежегодна профилактика дава възможност да бъде открит навреме и да бъде излекуван успешно.

Какви други методи за диагностика включва прегледа при уролог?

 Прегледът, насочен за откриване на рак на простатата, включва ректално туширане на простатната жлеза. Това е единственият начин урологът да достигне до част от простатната жлеза с показалеца на едната си ръка и да установи дали има проблем.

Кое образно изследване е лесно достъпно за диагностика на простатна жлеза?

Достъпен и силно информативен метод, извършван от уролог, е трансректалната ехография на простатната жлеза. Образът, който лекарят вижда, е с висока резолюция и дава детайли относно "съдържанието" на жлезата.

Месец след месец, тест след тест… защо бебето се бави?

До каква степен е "лечима" диагнозата рак на простатната жлеза?

Ракът на простатната жлеза може да бъде напълно лечим при навременно диагностициране. За целта са на разположение много и различни лечебни методи. Вашият уролог участва в избора на подходящият метод, давайки Ви цялата информация относно вредите и ползите, които ще срещнете по пътя на лечението.

Повече от 16 000 бебета са родени с помощта на държавната инвитро програма

Съвременната медицина дава възможност ракът на простата да бъде изпреварен още когато е диагноза, а не болест. По какъв начин пациентите, които искат да се погрижат за мъжкото си здраве, да се свържат с Вас за преглед или консултация?

Всички, които се нуждаят от преглед или консултация, могат да  си запишат час за преглед на телефоните на Регистратура или през superdoc.bg.