Вече 15 години Държавният фонд за инвитро процедури помага на двойки с репродуктивни проблеми да сбъднат най-голямата си мечта - да прегърнат свое дете. Откакто съществува Центърът за асистирана репродукция, подпомогнати са били 38 000 двойки с репродуктивни проблеми.

КАЛКУЛАТОР ЗА КРЪВНА ГРУПА

След приемането на Бюджет 2023 размерът на отпусканите средства за процедура на одобрените двойки - от  5000 лв., беше увеличен на 6000 лв. Същевременно държавата продължава да поема средствата за 4 инвитро опита на едно семейство.

Вследствие на спонсорираните от фонда процедури, родените деца са над 16 600. Родители на едно от първите такива деца стават Кремена и Кирил, които извървяват дълъг и труден път преди да се роди тяхната рожба. В продължение на десет години двойката мечтае да чуе заветните думи „мамо” и „тате”.

„Спомням си дългото чакане пред кабинетите, надеждите, с които влизаш всеки път при лекарите, а след това и разочарованието, щом видиш негативните тестове за бременност”, разказва Кремена Миленкова.

Жената с трепет се сеща за хубавата емоция, когато за първи път вижда положителен тест за бременност.

Всяка шеста двойка в ЕС има репродуктивни проблеми

„Абсолютно вярвах, че това е моят заветен тест, който чакам в продължение на 10 години”, споделя още Милена.

Няколко минути по-късно Кирил също разбира, че ще става баща.

„Като на всеки мъж ми трябваше малко повече време да осъзная какво се случва”, казва той.

Финци от 'Фермата' стана дядо на момченце

Синът им Йоан се ражда на 6 август 2010 г., точно година след като започва да работи държавният инвитро фонд и така става едно от първите му деца.

15 години по-късно - от дълго мечтаното бебе Йоан вече е синът, който иска да отвърне със същото, с което са го дарили неговите родители.

Забавни кадри на новородени, които ще ви усмихнат

„Трудили са се много да живея хубав живот. Доколкото мога, искам да им дам хубав живот и на тях”, споделя порасналият Йоан.

Източник: https://telegraph.bg/