Водното раждане облекчава родилните болки и скъсява времето на контракциите, казва йога учителката

За нея

Десислава Атанасова-Гьошаркова е учител по йога, вдъхновител и изследовател на човешката душа. Посетила е редица курсове и семинари по крия, кундалини йога, пилатес, медитативни, дихателни техники, обучения по здравословно хранене, енергийно лечителство, регресионна терапия, кристалотерапия, звукотерапия, нумерология (психична, любов и взаимоотношения) и други методи за калибриране на човека.

Когато вярваш в чудеса и ги сънуваш... ставаш майка на три момичета

Практиките с Деси може да гледате по wness.tv и БНТ 3 , както и да се включите в онлайн курсовете ѝ ЙОГА и МЕДИТАЦИЯ.

Ето какво казва още за себе си Деси:  "Вярвам в красотата на живота. Холистичният подход в самолечението на човека е мое кредо. Вярата в Бог и доброто у човека е мой съюзник. Щастието да съм тук, да творя и да обичам света, е мое пристанище, в което винаги намирам истината, смисъла, радостта от съществуването“.

Пушенето по време на бременност може да отключи диабет тип 2 при детето

Всеки понеделник и сряда от 19 часа Деси преподава йога във Fitness Plus - Младост 2, а от 5 до 7 април ще води пролетен ритрийт в Сандански, където всеки участник ще може да се потопи в дълбочина навътре към себе си, чрез йога – асани, силно изчистващи ни на всяко ниво, визуализации, ментални и  словесни формули, интересни дихателни упражнения, мудри, медитации за освобождаване от стрес и страх.

Здравей, Деси! Имаш три деца, две от които си избрала да родиш във вода -  разкажи ни повече за водното раждане, какво е усещането?

Привет на всички дами, четящи това интервю! Така е, три деца са бройка, която определено дава опит и разбиране на жената за нейното тяло. Първото дете родих нормално, когато бях на 25. Беше мъчително и изтощително раждане. Продължи цели 10 часа - предизвикано раждане с окситоцин и пукане на мехура. Приех предложението за това, защото бях неопитна и доверчива. Докторът, който бях избрала беше човек с авторитет, уважавано име. Той искаше да излиза в отпуск в дните на термина. Двете последващи бебета са т. нар. ,,водни” - родени на 29 и 40 години. Бих използвала една дума за водното раждане и тя -  облекчение.

Проф. Кантарджиев: Всяко дете, кашлящо повече от десет дни, трябва да се изследва за коклюш

Всичките ми бременности бяха изтощителни. И все пак, не се отказах да родя 3 деца. Защото винаги съм усещала, че най-съкровеното ми предназначение са грижата за другите и майчинството.  За мен това са най-ценните функции на жената по принцип.  

Грижата за другите и обичта към човека е водеща и днес в професиите, които съм избрала да упражнявам. А именно - преподавател по йога и медитация, регресионен терапевт, нумерология, енергийна медицина, изработка на кристални амулети и бижута и моя лична марка натурална козметика.  Дълбоко вярвам, че всеки човек трябва да открие своето най- съкровено предназначение и без емоция да го следва, независимо какво е мнението на обществото, роднините, всички околни. Това важи и за двата пола.

В домашна обстановка ли се случи водното раждане?

Никога не съм искала да раждам у дома. От лекарски род съм ( акушерки, доктори и сестри) и изпитвам преклонение към тази професия. Каквото е и отношението на повечето българи. Мисля, че домашното раждане все още е подсъдимо за лекаря, който се съгласява да го направи.  Не препоръчвам на майките домашно раждане. Живеем в технически напреднали времена. Нека се доверим на хората, които с години са се подготвяли да съдействат на родилките и бебетата им! Смятам, обаче, че е задължително, предварително да подходим с много сериозна молитва към Бог, която е редно да е ежедневна и част от духовната хигиена на всяка бременна. Тази молитва трябва да се усили особено преди да дойде момента на раждането и преди да поверим себе си и детето си, в ръцете на който и да е - акушерка, дула, лекари.

Какво е предимството на този тип раждане?

За водното раждане бих казала, че според моя личен опит, то много облекчава родилните болки и на финала, когато са адски силни, сякаш скъсява и времето на контракциите. Без да звучи пресилено - смятам, че стихията на водата е приятел на жената, тъй като тя е част от изконната женска природа. Водата релаксира жената, отпуска стегнатото от физическата болка тяло, затопля приятно и успокоява емоцията. Това е огромно вълнение за повечето жени. Убедена съм, че водната стихия е безценен другар и на стресираното бебе, което също се бори да си проправи път през детеродните канали. Бебетата имат нужда от една благоприятна, по-мека и естествена среда, в която да се появят, без пришпорване, медикаменти, викове, насилие над майката под всякаква форма.

Защо и как приемът на колаген е толкова важен за здравата коса

Казват, че както идват децата на този свят, такъв е и характерът им и живота им. От майката зависи да направи максимално качествена средата, в която да роди. Ако разбира се има възможност за това, време за подготовка, реакция и избор. 

Раждането във вода все още се води за скъпо удоволствие, което много жени не си позволяват, не само по финансови причини, а защото не могат да го разберат и защото е нетрадиционно. Аз имам две дъщери - на 2 и на 17 години. Надявам се, че когато дойде време те да станат майки, нещата в това отношение ще са много по-цивилизовани. Ще са по-природни, с повече мъдрост и любов и същевременно, подкрепени максимално от науката и медицината.  Надявам се лекарската каста и всички, участващи в процеса на едно раждане, да са водени само от мотива за призвание, обич към човека и преклонение към мисията на жената, която подпомагат, а именно - тя да бъде майка! Нека вдъхват увереност на жената, че тази ѝ функция е най-естествената, че бременността не е патологичност. Бременната не е болен човек и ще се справи отлично с всичко до края. Нека насърчават кърменето, което е в голяма криза, заради множество интереси.

 Сподели ни твоите практики, мисли и формули, които си правила по време на този специален период - бременността?

Представях си детето как се развива в утробата ми по най-добрия за него начин. Как е здраво и усеща всички мои красиви мисли за него, както и тези на баща си. Представях си, как това дете е благословен любимец на Бог и той се грижи за него - да се роди здраво, да е защитено. Визуализирах как с всички възможни средства Вселената му осигурява най-доброто, което му е необходимо. Виждах как в мен расте дете с множество таланти и как моето семейство ще предостави на тази душа, която е избрала да се роди именно в него, най-благоприятните условия за неговото развитие и духовна еволюция. Знаех, че душата се интегрира в тялото на бебето около 3- 4- ти месец от бременността, затова в този етап се молех при нас да дойде сродна душа. Това означава да сме от един духовен род, да имаме общи интереси, така да се каже ,,да говорим на един език”, да има приемственост между нас.

Синдромът на неспокойните крака през 9-те месеца

Защото в наши дни едно от нещата, които много ме притесняват е именно несъществуването на приемственост в семейството между деца и родители. Сякаш е разкъсана онази, най-ценната връзка в семействата и точно това прави нещастни членовете им. Колко деца познавате, които приемат родителите си като духовни наставници? Колко деца познавате, които желаят родителите им да ги учат и с жив интерес попиват думите и идеите на йерархично по- високо поставените поколения в рода?

Когато бях в 6-7 месец сънувах странен сън - “сън от бъдещето”, в който ми казаха да наизустя един псалм от Библията (91 псал), явяващ се като мощна защитна формула за мен и за детето. Описах този сън детайлно тук и разбира се наизустих псалма, който и до днес казваме всеки ден с малкото ми дете (2 години), то също го знае наизуст. Предполагам защото хиляди пъти го е чувало oще в утробата.

От много години ползвам ежедневно молитвата “Отче наш”, както и Богомилската молитва, дадена от Боян Мага. Понякога ползвам ограждащи формули от Учителя Петър Дънов. Смятам, че неслучайно той се е родил в България. Разумно е да се доверяваме на своите предци, повече отколкото на нечии други, типични за чужди географски ширини. Някои биха казали, че смесвам егрегорите. Но в моите йога класове, аз изборно взимам методи от йога и древни източни практики (събирам двигателни, енергийни и дихателни упражнения) и използвам много идеи от Християнската традиция, която е наша-славянска. Предпочитам да нося нашите символи - като Христовия кръст и иконата на Дева Мария. Символите имат много голяма енергия, а някои може да ни доведат до опасни промени, за които дори и не подозираме.

Ти си голям почитател на природата, успя ли да запазиш връзката си с нея, докато износваше рожбите си?

Докато бях бременна с последното дете се стараех да поддържам връзка с природата! Да се разхождам из горите. С мъжа ми стигахме с колата през черни пътища до по-непосещавани и затънтени горски масиви около София. Правехме го дори, когато вече имаше риск, заради контракции. И до днес изпитвам дълбока благодарност към него, че ми предоставяше докосване до естествената среда! Имах жизнената нужда да попивам с всичките си сетива от красивите създания на този чуден горски свят. Спомням си чувството - там живея в нормална, своя среда, където ми е мястото. Обожавам дърветата и растенията и когато съм сред тях, дишам и усещам техните аромати и енергии. Има нещо вълшебно в това. Не мога да го предам с думи.

Ти си и учител по йога – как тази древна система ни влияе и може ли да се практикува от бременни?

Разбира се, че може, но деликатно. И нека всяка жена усеща как се чувства и нека внимава къде и при кого точно ходи на йога.  Особено, ако жената е в добра форма и няма съществени оплаквания като контракции или повръщане, тя може да използва някои техники, подготвящи перинеума (онзи важен мускул най–долу в тазовото дъно) за натежаването на плода, както и да го направи по-еластичен, което е важно за раждането. 

В йога има и много добри упражнения,  чрез които болките в гърба и кръста на бременната да се превърнат в минало! Както и оттеклите крака. Има дихателни техники, които насищат кръвта с кислород, това е полезно и за плода. Други техники носят голямо спокойствие, което е цяло съкровище за съвременната невротична жена. Здравето стъпва на спокойствието, на вярата, на тишината вътре в нас, която се научаваме да слушаме! Когато е напрегната бременната, тя лесно се подхлъзва в страховете си и става лесна за манипулиране от всякакви хора. Говоря за скъпи изследвания и ненужни лекарски намеси, правещи се с цел  печелене на пари.

Училище за родители - Масаж и гимнастика на бебето

При дишанията, които бременната се учи да прави, въздухът не бива да се задържа. Това е опасно за детето. Затова казвам, че трябва да сме предпазливи и по-добре е да сме даже подозрителни.  Но искам да кажа нещо много важно, че бременните майки трябва да са изключително внимателни към йога и всякакви духовни практики, с които “се наводни” и при нас. Честно казано по-добре е да не се рискува с повечето, защото има много хора, които не разбират какво или кой всъщност стои зад това!

 

Би ли споделила упражнение, което е ползотворно и безопасно за дамите носещи живот, както и за след раждане?

Има елементарни упражнения като котка и тигър, които са лесни и няма риск. При тях трябва да се внимава да не се стяга корема и да не се задържа дъха, както и при всички останали, които може да видите да се изпълняват от инструктори в мрежата. За след раждане е добре да се работи интензивно за прибиране на матката и “събиране” на талията- има техники от кундалини йога, а защо не и пилатес! Аз имам отличен опит основно с жени, доста години с йогалатес и упражнения от фитнес и бойни изкуства. Тази амалгама от упражнения включва дишане, съчетано с движение. Преподавам тези упражнения в редовните ми класове, които се провеждат два пъти седмично. А вече започнах да водя групи и на тематични ретрийти далеч от града, сред красиви и непопулярни природни местенца. Мисля, че любимият ми метод с молитва и визуализация може да свърши чудеса и тук, когато се възстановяваме след раждането! Тъкмо ще изпробвате вярата си и силата на своята мисъл.

Сега твоето най-малко дете е на две години – какви добродетели се опитваш да му предадеш?

В наши дни добродетел е да си свързан с хората, да не бягаш от тях, което е изключително опасна болест и често говори за депресия. Асоциализацията! Добродетел е да обичаш красотата и да намираш красивото у всеки. Малцина го могат това. Добродетел е да се държиш с другите така, както би искал да се отнасят към теб. Също да умееш да се радваш на живота, да не приемаш всичко твърде сериозно, да прощаваш, да се молиш, да правиш добри дела от сърце и да не тръбиш навсякъде за това. Но най–голямата добродетел е да почиташ Бог, да не забравяш никога, че той е вътре в теб и винаги вижда мислите и постъпките ти.

 Какви здравословни храни приготвяш на малката Гергана? Всички знаем колко е важна питателната храна през този период за децата – какви правила спазвате?

Най-здравословният ни навик е кърменето. Все още! Брат ѝ, който е на 13, беше кърмен до 3 години и половина. Положила съм доста труд, за да дам това на децата си. Минала съм през почти всички проблеми на кърмачката. Проявих много упоритост да не се откажа. Прибягвах до консултации със специалисти в кризисните моменти.  Това са изключително ценни хора!

Аз съм била 20 години вегетарианка. Много съм чела, когато бях млада и бях изпаднала от убеждения за защита на животните, в разни крайности като веганство. Не казвам, че е лошо, това е добър временен режим за детоксикация, но това хранене не е за всички, не може да е постоянно и моето мнение е, че може да нанесе трайни последствия върху физическото и психичното здраве на човека.

Днес се старая да храня детето си с проста храна и прясно приготвена, без смесване на прекалено много продукти в едно хранене. Най- често тя е вегетарианска. Ако у дома ядем месо - то е птиче - предпочитам пуешко, заек, риба. Но свинското има своето място в менюто на българина. При някои хора с наранена 1- ва чакра (много българи са тук) не бива да се изключва, дава го дори Учителя, дори при вегетарианци! Свинска пържола, поръсена с черен пипер и лимон е ценна храна, ако човек страда от отчаяние и иска да се самоубие (по лекции на Петър Дънов).

Във всички случаи, кажете си една молитва и прекръстете храната, благодарете за нея и тя ще стане ваше лекарство и всички съставки в нея, недобри или дори токсични ще бъдат неутрализирани. Чувала съм различни истории от свещеници в тази връзка. Нека имаме баланс и в своето, и в храненето на децата си.

Избягвам бялата захар и пакетираните храни, но понякога не изпадам в лудост, ако малкото е изяло няколко блокчета конвенционален шоколад или така модерния за подрастващите чипс. Движение, слънце, смях и любов могат да неутрализират щетите от всякакви хранителни грешки.

Защо масажът и гимнастиката са важни за бебето?

От протеиново съдържащите храни, малката Гергана обича яйца, кисело мляко, което сама подквасвам и ѝ го поднасям, полято с мед, тахан и канела. Обожава варена елда, също като майка си и по-големите брат и сестра. Гарнирам я с краве масло и сирене или извара, понякога и с малко мед. За мен елдата е много чиста и неутрална храна. Тя не вирее, ако е пръскана с много пестициди. И това се усеща, когато се нахраниш. Леко ти е и си сит.

Ще ви споделя един секрет: Тайната на хубавата елда е да не се слепват зрънцата! Знам го от първата ми свекърва, която е украинка и е кулинарна фурия. За целта, за да не се слепва при варенето, като сложите елдата в студена вода на котлона, се вари на бавен огън и не се бърка с прибор. Когато зрънцата ,,цъфнат” се изключва котлона и се оставя захлупена за малко да поемат водата, след което се добавя маслото.

Масажи за бременни - дали и какви?

Давам на малката ми дъщеричка да яде цели сурови орехи - това е любимата ми ядка от дете. Винаги вкъщи поддържам гигантски буркан с хубави орехи и въобще съм застъпник на мазнинното хранене.  За децата е най-лесно да се използват различни тахани - тиквен, бадемов, лешников. Добавям ги в мюслито, което си правя сама - с овесени трици и много видове семена - ленено, сусам, слънчоглед, тиквено, годжи. И това е закуската ни. Също често ядем ябълки между храненията или пасирам плодове на крем (банани, круши, боровинки), поръсен с конопено семе.  Правя кремообразни зеленчукови супи от сезонни култури. Или варя на пара зеленчуци и направо ѝ връчвам да ги хапва, държейки с ръце. Тя много обича и българска баничка, нищо, че съдържа така хуления глутен. Правя я с козе или биволско сирене, смесено с извара и много малко яйце.

Рецепти от кулинарния тефтер на Деси

Шоколадови бисквити

100 г кафява захар (аз използвам и кокосова, когато имам)

200 г безглутеново брашно (или лимецово)

100 г кокосово масло (или краве)

3 г Бакпулвер (може сода, угасена с малко оцет)

5 г анела

2 бр. яйца

50 г шоколадови капки

Продуктите се смесват в купа. Получава се меко тесто. Оформяте бисквитките и печете 10—12 минути в предварително загрята фурна на 180 'С .

Втората рецепта е за периода на никнене на зъбки

Дадена ми е от моята приятелка - чаровната д-р Карабелова. Задължително се използват масла от терапевтичен клас! В 1 ч.л. зехтин се разбърква 1 капка етерично масло от карамфил и 2 капки масло лавандула /или 2 к. чаено дърво/, а може и карамфил + лайка. С тази смес се масажира венеца.

Интервю на Драгомира Сиракова