Масажът и гимнастиката са чудесно време на споделеност между мама и бебе. Нежен допир, докосване, близост - прекрасен начин да се опознаете и свържете на емоционално ниво с мъничето. Как да ги прилагаме правилно и защо е важно да ги включваме активно в ежедневната рутина на бебето, ни разказа Теди Артинова, старша акушерка на "Родилно отделение" в ПСАГБАЛ „Света София“.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

В първия месец от своя живот малчо предимно спи и не се движи активно. Ето защо е важно мама и тати да отделят специално време на масажа и гимнастиката. Така те стимулират кръвообращението и подобряват тонуса на мускулатурата. По думите на Теди препоръчително е масажът да се прави всеки ден, но не е задължително да се случва веднага след баня. 

Теди препоръчва още за масажа на бебето да отделяме време в сутрешните часове, когато изгрее слънцето, преди обяд и преди да нахраним малчо - в затоплена стая и когато мама е спокойна. 

Училище за родители - Колики при новороденото. Помощ и съвети

Научихме много за двигателното развитие и разбрахме, че активността си бебето увеличава към третия месец, когато започва да рита с крачета, движи ръчичките, заглежда се. В тези случаи вече можем да предложим на детето и играчка, която също да подкрепи неговото развитие. 

В разговора ни обърнахме специално внимание и на бебешката аптечка. Теди ни сподели, че е изключително важно в нея да присъства Becutan - капки за колики и спрей за нос. Така ще направим отговорен избор - полезен за бебето и удобен за родителите. 

enlightened Няма да издаваме повече от съветите на Теди. Можете да ги чуете лично от нея тук: