Ръст на случаите на заболяването коклюш се регистрира у нас. Само за седмица са потвърдени 10 случая показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести. Коклюш, познат и като магарешка кашлица, е остра респираторна инфекция, което протича с характерна конвулсивна кашлица. Заболяването се причинява от бактерията Bordetella pertussis.

От началото на годината в страната са регистрирани общо 34 случая. За същия период през изминалата година са били открити само 3 случая на коклюш, заяви за Medical News проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести. По думите му реалният брой на случаите в страната е 10 пъти по-голям.

България е трета в ЕС по раждаемост

„Това е заболяване, което се разпространява най-много през лятото и затова трябва отсега да се вземат мерки, за да нямаме голям брой на случаите“, категоричен бе специалистът. Проф. Кантарджиев припомни, че инкубационният период на заболяването е доста продължителен – от 7 до 20 дни от заразяването. Един кашлящ с коклюш може да зарази 17 неваксинирани или 17 души с отслабен имунитет, посочи той. Ваксината, която се прилага срещу заболяването, предпазва от 5 до 10 години. След този период човек може да се разболее, но все пак прекарва заболяването много по-леко, допълни специалистът.

Първият стадий на заболяването, т.нар. катарален стадиий, протича с възпаление на носа и гърлото и съвсем лека кашлица. По нищо не се различава от другите сезонни респираторни инфекции. След седмия ден обаче се влиза в т. нар. кашлящ период, който е характерен с продължителни и мъчителни пристъпи на заболяването, като те са от 10 до 30 на денонощие. След това започва т.нар. период на оздравяване, който може да продължи с месеци. Поради дразненето на централната нервна система от токсина на микроба кашличните пристъпи продължават“, разясни проф. Кантарджиев. Заради това той беше категоричен, че е нужно да се спазват имунизациите и реимунизациите за коклюш, припомняйки, че ваксината срещу заболяването, прилагана у нас е, многовалентна и предпазва също от дифтерия, тетанус, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и пневмококови инфекции. Друг голям проблем на коклюша е, че ако деца бъдат заразени преди първата ваксинация, която се прави от втория месец, последиците може да са дори фатални. Затова и проф. Кантарджиев отправи съвет към бременните, както и към близките възрастни на наскоро родили жени, да се ваксинират.

Бебе проплака по време на пътнически полет

Всяко дете, кашлящо повече от десет дни, което има някои от следните симптоми – затруднено вдишване при кашлица, т. нар. магарешко кашляне, повръщане по време на пристъпа или има потичане на кръв от носа по време на кашлица, трябва да се изследва за коклюш. Тогава, ако се вземе макролиден антибиотик в изписана от лекаря правилна доза и продължителност на употреба, детето няма да кашля още три месеца, а само седмици, поясни професорът.

Ръстът на случаите според специалиста се дължи на факта, че министерството на здравеопазването не е успяло да навакса с изоставането на имунизациите от задължителния календар при децата до 1-годишна възраст, както и при ремунизациите, където спадът е още по-голям. Другото нещо, на което трябваше да обърне внимание държавата, е лекарите да изпращат децата за нужните изследвания, защото когато има дете с коклюш то трябва да бъде изолирано, за да не заразява други, отбеляза професорът. Той напомни, че има деца, които не са имунизирани поради медицински причини. Проф. Кантарджиев обърна внимание и на все още липсващата програма за доброволна ваксинация срещу варицела, финансирана от държавата.

Имунизацията на бъдещата майка защитава новороденото

Припомняме, имунизации срещу заболяването у нас се прилагат още от първата година след раждането, които продължават като реимунизации през втората година, през годината, в която се навършват 6 години и през годината, в която се навършват 12 години. Най-честите усложнения, от заболяването засягат дихателните пътища и централната нервна система. Възможно е развитието на пневмония, която в зависимост от своята тежест може да е причина и за летален изход.