Имунизацията на майката осигурява защита на новороденото срещу заболявания като коклюш и COVID-19 през първите месеци от неговия живот, споделят от Medical NewsПо време на зимния сезон, случаите на грип сред кърмачетата се увеличават рязко, което допринася значително за увеличения брой посещения в центровете за спешна медицинска помощ. Въпреки че прилагането на противогрипна ваксина се препоръчва след 6-месечна възраст, то е слабо застъпено сред популацията от бременни жени и малки деца.  

Предлагат до 4000 лева за новородено в Пазарджик

В рамките на тест-негативно контролирано проучване, обхващащо данни от Мрежата за контрол над новите ваксинации в САЩ (NVSN) за период от три последователни грипни сезони, Sahni et al. оценяват влиянието на противогрипната имунизация по време на бременността върху честотата на търсене на спешна помощ и хоспитализации по повод грип сред кърмачетата. Сред общо 3764 деца на възраст <6 месеца с респираторни заболявания, 223 са с грип и с документиран имунизационен статус на майката. Сред получените резултати са следните:

53% от включените деца са родени от имунизирани майки, а 42% дават положителен тест за грип.

Новороденото, което се събира в дланта на възрастен човек

Общата ефективност на ваксинацията на майката по отношение на честотата на търсенето на спешна помощ или на хоспитализациите е 34% и е най-висока, когато ваксината е поставена през третия триместър от бременността в сравнение с другите два (54% спрямо 17%); ефектът е най-голям при защита от  грипния вирус A/H1N1 (39%).

Сред най-малките кърмачета се наблюдава най-голяма полза от имунизацията на майката (ефективност от 53% за деца на възраст <3 месеца). 

Проф. д-р Даниела Авджиева: Oколо една шеста от нашите пациенти са с редки заболявания

Коментар:

Резултатите от изследването потвърждават ползите от трансплацентарната пасивна имунизация, постигната с ваксинация на бременните жени. Сезонната противогрипна ваксина е безопасна за приложение по време на бременността, а лекуващите лекари трябва да я предложат на своите пациентки в този период като най-голямо значение имат популациите в риск.